Kontrowersje, odkrycia, bohaterowie i łajdacy. Fascynujące opowieści na każdy dzień od najpopularniejszego magazynu o historii w Polsce

Z kuchni królowej Bony. Przedsmak tegorocznego Jarmarku Świętojańskiego

Na ilustracji fragment obrazu Vincenza Campi "Kuchnia" (ok. 1580).

fot.domena publiczna Na ilustracji fragment obrazu Vincenza Campi „Kuchnia” (ok. 1580).

Od 8 do 17 czerwca w dziewięciu krakowskich restauracjach będzie można spróbować dań inspirowanych kuchnią czasów królowej Bony. Szefowie kuchni wybranych lokali nie poskąpią drogocennego szafranu, korzeni oraz sprowadzanych kiedyś ze słonecznej Italii produktów.

W akcji biorą udział restauracje Albertina Restaurant & Wine, Biała Róża, Bistro 11, Emalia Zabłocie Bistro & Cafe, Filipa 18 Food Wine Art, Gąska, Kogel Mogel, Wesele oraz Restauracja Włoska. W specjalnym menu – każdy lokal przygotował własne – znalazły się m.in. zupa grochowa na rosole z dzikiego ptactwa, pierogi z mięsem z bażanta, udziec cielęcy duszony w porach i zielonym pieprzu, nóżki cielęce a nawet „Wielmożna Gąska w leśnych ostępach”.

Restauratorzy i kucharze nie zapomnieli jednak i o wegetarianach, na których czekają takie przysmaki jak kasza pęczak z pesto z jęczmieniem, chłodnik z ogórków małosolnych z lodami z musztardy miodowej czy krem z kalafiora z białą czekoladą. Znajdzie się i coś dla wielbicieli słodkości. Kogel-mogel, ciasto ucierane z szafranem, mus z kasztanów z wiśniami czy nugat orzechowy z konfiturą z gorzkiej pomarańczy to tylko kilka z przysmaków, jakie przyniesie nam tegoroczna impreza.

Akcja „Z kuchni królowej Bony” zapowiada bowiem renesansowy Jarmark Świętojański, który odbędzie się na Bulwarze Czerwieńskim pod Wawelem. Dziewiąta już edycja Jarmarku rozpocznie się 15 czerwca i potrwa do 17 czerwca.

W ramach tegorocznej edycji imprezy organizatorzy przygotowali również dwie wyjątkowe kolacje inspirowane renesansowym menu! Już 12 i 15 czerwca w restauracji Kogel Mogel na ul. Siennej 12 oraz w restauracji Włoskiej na ul. Sukienniczej 8 będzie można niemal dosłownie przenieść do Złotego Wieku w historii polskiej kuchni! Więcej informacji znajdziecie TUTAJ.

Powrót królów

15 czerwca, czyli pierwszy dzień imprezy, poświęcony będzie schyłkowi panowania Zygmunta Augusta, kiedy to chory król otaczał się rzeszą magów i wróżów. Będzie można poznać tu Jana Piotra Twardowskiego. Wieczorem odbędzie się widowisko zakończone wywołaniem ducha Barbary Radziwiłłówny przez mistrza Twardowskiego.

Komentarze

brak komentarzy

Dodaj komentarz

Jeśli nie chcesz, nie musisz podawać swojego adresu email, nazwy ani adresu strony www. Możesz komentować całkowicie anonimowo.

Jeśli chcesz zgłosić literówkę lub błąd ortograficzny kliknij TUTAJ.



Informujemy, że nasza strona może dostosowywać treści reklamowe do Twoich zainteresowań i preferencji. Aby to robić, potrzebujemy Twojej zgody na przechowywanie plików cookies oraz podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na przetwarzanie danych w celach personalizacji treści marketingowych.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" lub zamykając to okno za pomocą przycisku "x" wyrażasz zgodę na przetwarzanie, w tym poprzez profilowanie przez Lubimyczytać.pl sp. z o.o. oraz naszych zaufanych partnerów, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i innych podobnych technologiach stosowanych w serwisie przez Lubimyczytać.pl sp. z o.o. i zaufanych partnerów w celu marketingowym, obejmującym w szczególności wyświetlanie spersonalizowanych reklam w tym serwisie oraz w Internecie.

Pamiętaj, możesz w każdej chwili nie wyrazić zgody lub cofnąć zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Szczegóły dotyczące wycofania i niewyrażenia zgody znajdziesz w ustawieniach.

Informujemy także, że poprzez korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień prywatności w Twojej przeglądarce wyrażasz zgodę na przechowywanie w Twoim urządzeniu końcowym plików cookies i innych podobnych technologii służących do dopasowywania treści marketingowych i reklam.

Więcej informacji na temat zasad przetwarzania danych osobowych, w tym o Twoich uprawnieniach, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.