Ciekawostki Historyczne

Dwudziestolecie od kuchni. Kulinarna historia przedwojennej Polski

 

Kraj wyniszczony wojną, jakiej świat jeszcze nie widział. Miliony rodzin żyjące w skrajnej biedzie. Galopujące ceny, fałszerze żywności i oszuści żerujący na ludzkiej krzywdzie. Poznaj odarte z kłamstw i mitów oblicze niepodległej Polski. II Rzeczpospolita też była polem walki, a nowym frontem okazały się kuchnie, spiżarnie i miejskie targi.

Aleksandra Zaprutko-Janicka, autorka bestsellerowej Okupacji od kuchni, zabiera czytelników w czasy szokujących kontrastów. Arystokratyczne rauty zestawia z wielkim kryzysem, zmuszającym wiejskie rodziny do żywienia się trawą i korą. Pisze o niesamowitym postępie technicznym, który na zawsze odmienił życie gospodyń. Ale też o emancypacji polskich kobiet, które nie chciały, by dłużej mówiono im, że całe życie mają spędzić przy garach. Pokazuje niezwykłą zaradność, oszczędność i przedsiębiorczość naszych prababć. Zdradza tajniki dawnej gastronomii, wyjaśnia, czym był street food 80 lat temu i jak kobiety łączyły pracę zawodową z opieką nad domem i dziećmi.

Dzięki "Dwudziestoleciu od kuchni" Aleksandry Zaprutko-Janieckiej poznasz kobiecą historię przedwojennej Polski.

Dwudziestolecie od kuchni to coś więcej niż książka o kulinarnych dziejach naszego kraju. To również zbiór wciąż aktualnych porad oraz dowód na to, że historia przedwojennej Polski nie należy wyłącznie do mężczyzn.

Zobacz opinie o książce na LubimyCzytac.pl

Metryczka:

 


ARTYKUŁY ZWIĄZANE Z KSIĄŻKĄ

Dwudziestolecie międzywojenne

Jak bawili się nasi pradziadkowie? Wszystko,...

Polskie elity zabawiały się w otoczce blichtru, racząc się szampanem z kryształowych kieliszków, przy suto zastawionym stole. Zwykli obywatele marzyli, by choć na chwilę zakosztować...

5 października 2017 | Autorzy: Aleksandra Zaprutko-Janicka

Dwudziestolecie międzywojenne

Street food w przedwojennej Polsce

Maleńkie straganiki z kanapkami, wózek z którego można kupić gorącą zupę, food truck z obłędnie pachnącymi kiełbaskami? Nie, to nie modny festiwal kulinarny, a codzienność...

27 września 2017 | Autorzy: Aleksandra Zaprutko-Janicka

Dwudziestolecie międzywojenne

Nie uwierzysz, że oni to sprzedawali....

Krochmal dorzucany do mleka. Gips zmieszany z masłem. I rakotwórcze farby w gałkach lodów. Co jeszcze groziło naszym prababkom na codziennych zakupach?

24 września 2017 | Autorzy: Aleksandra Zaprutko-Janicka

Równouprawnienie po polsku. Przed wojną nawet...

Od nauczycielek wymagano bezwzględnego celibatu. Urodzenie dziecka skutkowało zwolnieniem. A władze państwowe wprost nakazywały, by kobiety pomijać przy awansach i wyrzucać z pracy, gdy tylko...

W przedwojennej Polsce niemal nikogo nie...

Dzisiaj trudno sobie wyobrazić życie bez lodówki. W II Rzeczpospolitej to posiadanie takiego sprzętu pozostawało w strefie wyobrażeń. Kosztował tyle, co nowy samochód. I typowa...

Sześć milionów głodujących. Jak wyglądało życie...

Na wsi bez pracy pozostawały trzy miliony ludzi. W mieście o kolejne trzy miliony obywateli już głodowały. Nędza pustoszyła robotnicze dzielnice, dewastowała życie miasteczek, niszczyła...

Dwudziestolecie międzywojenne

Byli tak głodni, że zjadali własne...

Umrzeć z głodu, czy wyzbyć się wszelkich granic? Taki wybór żadnym wyborem nie jest. Człowiek postawiony w sytuacji skrajnej zje wszystko, byle utrzymać się przy...

27 października 2017 | Autorzy: Aleksandra Zaprutko-Janicka

Dwudziestolecie międzywojenne

W jakim zawodzie kobietom było najlepiej...

Nie była to praca dla każdej Polki. Wymagała samozaparcia, inteligencji, a także pieniędzy. Ale jak żadna inna pozwalała stanąć na równi z mężczyznami.

15 października 2017 | Autorzy: Aleksandra Zaprutko-Janicka

Dwudziestolecie międzywojenne

Polskie jadło, tradycyjna kuchnia? To wszystko...

Schabowy, tatar i golonka? Zapomnij. Dziczyzna? Chyba tylko dla panicza. A bigos myśliwski? Zwyczajny Polak nie wiedziałby nawet co to takiego. Sprawdź co naprawdę jadano...

12 października 2017 | Autorzy: Aleksandra Zaprutko-Janicka

Dwudziestolecie międzywojenne

Czy kobiety są zbyt głupie by...

Przedwojenni dziennikarze podkreślali, że nawet mało rozgarnięty mężczyzna poradzi sobie z dowolnym sprzętem elektrycznym. Ale kobieta? Jej groziło śmiertelne niebezpieczeństwo już od samego włączenia światła…

20 listopada 2017 | Autorzy: Aleksandra Zaprutko-Janicka

Dwudziestolecie międzywojenne

Zapomniany „przysmak”. Dlaczego mieszkańcy przedwojennej Polski...

Serdelki i kiełbasy z konia. Wędlinka z klaczy. I siedem straganów tylko w jednym mieście, obracających wyłącznie wyrobami z koniny. Skąd to zamiłowanie?

14 listopada 2017 | Autorzy: Aleksandra Zaprutko-Janicka

Niewolnice swoich mężów. Jak naprawdę w...

Pracowały na kilka etatów. W ciągu dnia zarabiały w biurach, szpitalach, nierzadko w cudzych domach, by wieczorem powrócić do własnych czterech ścian i zacząć pracę...


MEDIA O "DWUDZIESTOLECIU OD KUCHNI"

Street food 80 lat temu. Jak...

Arystokratyczne rauty autorka zestawia z wielkim kryzysem, zmuszającym wiejskie rodziny do żywienia się trawą i korą. Pisze o niesamowitym postępie technicznym, który na zawsze odmienił...

"Dwudziestolecie od kuchni": Polak potrafi

Nie tylko Polak. Ale przede wszystkim: Polka! Aleksandra Zaprutko-Janicka w swojej najnowszej książce pisze nie tylko o kulinarnej historii przedwojennej Polski, ale i pokazuje, że...

"Dwudziestolecie od kuchni". Kulinarno-kobieca historia przedwojennej...

Emancypacja kobiet. Kulinaria. Historia, która zmienia się herstorię. A wszystko to w jednej książce: "Dwudziestoleciu od kuchni" Aleksandry Zaprutko-Janickiej.

Restauracje kontra "lotne knajpy", czyli przedwojenny...

W przedwojennej Polsce znany był już street food. Był obecny wszędzie tam, gdzie pojawiały się jarmarki, odpusty, czy innego typu zgromadzenia. To nie jest nowy...

„Jestem głosem tamtych kobiet”. Historia o...

Ola Zaprutko-Janicka zbiera książki kucharskie i odkopuje historie życia codziennego minionych epok. Krakowska historyczka i redaktorka portalu CiekawostkiHistoryczne.pl w swojej trzeciej już książce zatytułowanej "Dwudziestolecie...

Często jedli zupę na gwoździu, a...

Do niektórych produktów dosypywano opiłków metali, co było bardzo niebezpieczne. Wbijały się one w przewód pokarmowy, co mogło prowadzić nawet do śmierci kupujących - mówi...

"Dwudziestolecie od kuchni". Kulinarna historia przedwojennej...

Po "Okupacji Od Kuchni" i "Pięknie Bez Konserwantów" mamy kolejny „rarytas” na rynku wydawniczym. Aleksandra Zaprutko-Janicka pisze o kulinarnej historii przedwojennej Polski. Ale nie tylko....

Kulinarna historia Polski przed wojną

„Dwudziestolecie od kuchni” to nie tylko rzecz o kulinariach międzywojnia. Książka rozwiewa mit tamtej epoki, Polski eleganckich kolacji, biesiad przy ziemiańskim stole, wystawnych rautów, Polski...

Kuchnia dwudziestolecia: baby na 120 jaj...

Porady jak zabezpieczyć skórzane buty przed przemoknięciem czy jak czyścić płyty winylowe są nadal aktualne. Nie ma też lepszych środków do czyszczenia i sprzątania domu...

Kulinarna historia przedwojennej Polski

Po odzyskaniu niepodległości w Polsce panowała bieda, kryzys dosięgnął wszystkich, oprócz najbogatszych. Trudno było zdobyć jedzenie i wyżywić rodzinę. Jednocześnie postęp techniczny odmienił życie gospodyń,...

Jedni jedli tylko kaszę i ziemniaki,...

Zwykło się uważać, że nasi pradziadowie zdrowo jadali. Na wsiach świeże produkty prosto z pola, pyszne mleko prosto od krowy, jaja od szczęśliwych kur, sezonowe...

Podróż w czasy ogromnych kontrastów, emancypacji...

Warto przypominać historię kobiet, które na każdym etapie coś do niej wnosiły. Gdyby nie kobiety, to legiony Piłsudskiego chodziłyby obszarpane, brudne, głodne i w dziurawych...


Recenzenci o "Dwudziestoleciu od kuchni"

"Dwudziestolecie od kuchni" to nie książka...

Perfekcyjna pani domu, programy kulinarne, poradniki jak sobie radzić jeśli chcesz być nowoczesną gospodynią. Kobieta XXI wieku zewsząd jest raczona, a może nawet i atakowana...

"Dwudziestolecie od kuchni" to książka z...

Autorka solidnie przysiadła do dawnych poradników, broszur, gazet i przeczytała za nas, jak się wydaje, prawie wszystko, co tylko wydrukowano w międzywojennym dwudziestoleciu. Udało jej...

"Dwudziestolecie od kuchni" to historia uwieczniająca...

Mam wrażenie, że książki z serii Ciekawostki historyczne.pl w pewien sposób odczarowują historię nawet dla tych czytelników, którzy za nią nie przepadają i uciekają na...

"Dwudziestolecie od kuchni". Ta książka obala...

W niemal każdym większym mieście można znaleźć restaurację lub zajazd serwujący "tradycyjne" polskie potrawy. Czy jednak Polacy jadali w międzywojniu golonkę, bigos i ociekające tłuszczem...

"Dwudziestolecie od kuchni" pozwala spojrzeć na...

Krakowska historyczka i redaktorka portalu CiekawostkiHistoryczne.pl w swojej trzeciej książce zatytułowanej "Dwudziestolecie od kuchni" pokazuje polską rzeczywistość, w której wystawne kolacje i eleganckie restauracje dostępne...

Książka o sytuacji kobiet w przedwojennej...

„Dwudziestolecie od kuchni” przybliża nam dzieje polskiej obyczajowości właśnie od strony praktycznej codzienności, w której rzecz jasna dominowały kobiety.


"DWUDZIESTOLECIE OD KUCHNI" W BLOGOSFERZE

"Dwudziestolecie od kuchni", czyli gdzie diabeł...

Z jednej strony Dwudziestolecie od kuchni to jak sama autorka pisze “kulinarna historia przedwojennej Polski”, a z drugiej strony wiele w niej opowieści, które dają...

Jak gotowały nasze prababki? Tego dowiesz...

Wiedzieliście, że na śniadanie jadano wtedy żur z ziemniakami? Wydaje Wam się, że jedząc w karczmie kotleta z kapustą, czy inne mięcho zwane jadłem chłopskim...

"Dwudziestolecie od kuchni". Kulinarna historia przedwojennej...

Dzięki Aleksandrze Zaprutko-Janickiej możemy sobie wyobrazić, jak wyglądał tamten świat i tylko mieć nadzieję, że nigdy więcej podobnego już nie będzie - żywienie się trawą...

Tę książkę powinien przeczytać każdy!

Do tej pory nie sięgałam po książki historyczne. Ta mnie po prostu zauroczyła. W "Dwudziestoleciu od kuchni" najważniejszą rolę odgrywają kobiety, które w okresie przedwojennej...

Czym jest "Dwudziestolecie od kuchni"?

Dziś nie wyobrażamy sobie życia bez kuchenki, piekarnika czy lodówki. Jak jednak radzono sobie, gdy tych urządzeń nie było i jak postęp technologiczny zmienił życie...

Historia "supermenek" i tajniki dawnej gastronomii

Pokazując historię przedwojennej Polski od kuchni Zaprutko – Janicka opisuje czasy pełne kontrastów i społecznego rozwarstwienia. Życie arystokratycznych rodzin zestawia z kryzysem i głodem. Pisze...

Ta książka wciąga. Pozostawia po sobie...

Czytając książkę, przenosimy się w czasy skrajnej biedy, głodu, fałszowania żywności i oszustów, żerujących na ludzkiej krzywdzie. Przenosimy się w ciężkie czasy, które udało się...

Prawdziwa lekcja historii o naszych prababkach-bohaterkach

Autorka przenosi nas w czasy dwudziestolecia międzywojennego, gdy kraj nasz zmagał się z wieloma problemami, które pewnie znamy z lekcji historii. Pokazuje dwa kontrastowe światy...

Najciekawsze historie wprost na Twoim mailu!

Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.