Kontrowersje, odkrycia, bohaterowie i łajdacy. Fascynujące opowieści na każdy dzień od najpopularniejszego magazynu o historii w Polsce

Smaki okupacji. Przekonaj się osobiście co nasze babcie jadły podczas wojny!

A oto i przyczyna całego zamieszania - najnowsza książka z serii "Ciekawostki historyczne".Wszystkich czytelników, przebywających w Warszawie lub okolicach, serdecznie zapraszamy we wtorek 8 września o godzinie 18:30 do gmachu Muzeum Powstania Warszawskiego (Sala pod Liberatorem). Odbędzie się tam spotkanie z Olą Zaprutko-Janicką, autorką książki „Okupacja od kuchni”. Wstęp wolny, degustacja wojennych potraw też!

„Okupacja od kuchni” to już druga książka wydana przez nasz portal. Jej autorka, Ola Zaprutko-Janicka, jest współzałożycielką „Ciekawostek historycznych”, spod jej pióra wyszło wiele poczytnych artykułów. A teraz napisała pierwszą książkę poświęconą temu, co jedzono w Polsce pod okupacją (więcej informacji o książce i o jej premierze znajdziecie TUTAJ).

Czy przetrwałbyś na wojennej diecie? Sprawdź!

Choć w czasie okupacji robiło się mąkę z trawy, kawę z żołędzi, marmoladę z buraków, a ziemniak musiał udawać jajko, Polki gotowały lepiej niż MasterChef. Przygotowywanie posiłków na parze, bez tłuszczu, bez mięsa, z naturalnych składników, oszczędnie… wtedy okrutny przymus – dziś to światowa moda!

"Okupację od kuchni" będziecie mogli kupić za pośrednictwem „Ciekawostek historycznych.pl” już od 31 sierpnia!

Zapraszamy na premierę pierwszej książki o niezwykłej kulinarnej kreatywności Polek w czasie wojny. Spotkanie, które odbędzie się w Muzeum Powstania Warszawskiego 8 września o godzinie 18:30, zostanie połączone z degustacją rarytasów wykonanych według okupacyjnych przepisów. Zdziwisz się, z czego można robić pyszne potrawy!

Nasza redaktorka opowie też o tym, jak odkrywała tajemnice wojennej codzienności i zbierała materiały na dotąd zupełnie niezbadany temat. A także – jak wsparli ją w tym zadaniu nasi czytelnicy.

Planujesz przyjść? Zapisz się na wydarzenie na Facebooku! Zachęcamy też do zaopatrzenia się w egzemplarz „Okupacji od kuchni”Już od 31 sierpnia będziemy prowadzić przedpremierową sprzedaż książki za pośrednictwem naszej strony.

Komentarze (1)

  1. Członek redakcji | Redakcja Odpowiedz

    Wybrane komentarze do artykułu z naszego facebookowego profilu…
    http://www.facebook.com/ciekawostkihistoryczne/posts/1138263529535638

    Ewa R.:
    TO MOŻE BYC BARDZO CIEKAWE…

    Janusz-Witold B.:
    Przeżyłem Powstanie Warszawskie jako dziecko,gdy jako dorosły zadawałem pytania o życiu w tym czasie Babcia opowiadała wiele ale i wiele pytań były zadane jakby w prożnię ,dziś po peczytaniu wielu wspomnień z tamtego czasu rozumię jej przemilczenia bo nie chciała powiedzieć ze ludzie mówiąc oględnie jedli wszystko co było zjadliwe.

    … oraz z profilu „Historia jakiej nie poznasz w szkole”
    http://www.facebook.com/historiajakiejniepoznasz/posts/1493364650956261

    Marcin O.:
    Przypomniało mi się jak babcia opowiadała o tzw Kawiakach sprzedawanych na Targówku i bulionie z gołębi Emotikon smile A dziadek o pieczonych jeżach podczas partyzanckiego żywota. Ciekawe czy też takie cymesy będą

    Sławomir B.:
    Potwierdzam zupa z lebiody, mama mi opowiadała.

Dodaj komentarz

Jeśli nie chcesz, nie musisz podawać swojego adresu email, nazwy ani adresu strony www. Możesz komentować całkowicie anonimowo.

Jeśli chcesz zgłosić literówkę lub błąd ortograficzny kliknij TUTAJ.