Ciekawostki Historyczne

Wszystkich czytelników, przebywających w Warszawie lub okolicach, serdecznie zapraszamy we wtorek 8 września o godzinie 18:30 do gmachu Muzeum Powstania Warszawskiego (Sala pod Liberatorem). Odbędzie się tam spotkanie z Olą Zaprutko-Janicką, autorką książki „Okupacja od kuchni”. Wstęp wolny, degustacja wojennych potraw też!

„Okupacja od kuchni” to już druga książka wydana przez nasz portal. Jej autorka, Ola Zaprutko-Janicka, jest współzałożycielką „Ciekawostek historycznych”, spod jej pióra wyszło wiele poczytnych artykułów. A teraz napisała pierwszą książkę poświęconą temu, co jedzono w Polsce pod okupacją (więcej informacji o książce i o jej premierze znajdziecie TUTAJ).

Czy przetrwałbyś na wojennej diecie? Sprawdź!

Choć w czasie okupacji robiło się mąkę z trawy, kawę z żołędzi, marmoladę z buraków, a ziemniak musiał udawać jajko, Polki gotowały lepiej niż MasterChef. Przygotowywanie posiłków na parze, bez tłuszczu, bez mięsa, z naturalnych składników, oszczędnie… wtedy okrutny przymus – dziś to światowa moda!

"Okupację od kuchni" będziecie mogli kupić za pośrednictwem „Ciekawostek historycznych.pl” już od 31 sierpnia!

Zapraszamy na premierę pierwszej książki o niezwykłej kulinarnej kreatywności Polek w czasie wojny. Spotkanie, które odbędzie się w Muzeum Powstania Warszawskiego 8 września o godzinie 18:30, zostanie połączone z degustacją rarytasów wykonanych według okupacyjnych przepisów. Zdziwisz się, z czego można robić pyszne potrawy!

Nasza redaktorka opowie też o tym, jak odkrywała tajemnice wojennej codzienności i zbierała materiały na dotąd zupełnie niezbadany temat. A także – jak wsparli ją w tym zadaniu nasi czytelnicy.

Planujesz przyjść? Zapisz się na wydarzenie na Facebooku! Zachęcamy też do zaopatrzenia się w egzemplarz „Okupacji od kuchni”Już od 31 sierpnia będziemy prowadzić przedpremierową sprzedaż książki za pośrednictwem naszej strony.

KOMENTARZE (1)

Dodaj komentarz

Nasz publicysta | Redakcja

Wybrane komentarze do artykułu z naszego facebookowego profilu…
https://www.facebook.com/ciekawostkihistoryczne/posts/1138263529535638

Ewa R.:
TO MOŻE BYC BARDZO CIEKAWE…

Janusz-Witold B.:
Przeżyłem Powstanie Warszawskie jako dziecko,gdy jako dorosły zadawałem pytania o życiu w tym czasie Babcia opowiadała wiele ale i wiele pytań były zadane jakby w prożnię ,dziś po peczytaniu wielu wspomnień z tamtego czasu rozumię jej przemilczenia bo nie chciała powiedzieć ze ludzie mówiąc oględnie jedli wszystko co było zjadliwe.

… oraz z profilu „Historia jakiej nie poznasz w szkole”
https://www.facebook.com/historiajakiejniepoznasz/posts/1493364650956261

Marcin O.:
Przypomniało mi się jak babcia opowiadała o tzw Kawiakach sprzedawanych na Targówku i bulionie z gołębi Emotikon smile A dziadek o pieczonych jeżach podczas partyzanckiego żywota. Ciekawe czy też takie cymesy będą

Sławomir B.:
Potwierdzam zupa z lebiody, mama mi opowiadała.

Zobacz również

DUPA…

„Dziękuję uprzejmie, przyjdę akuratnie”.

19 października 2021 | Autorzy: Paweł Czarnecki

Ślub na wysokim poziomie…

Para poznała się podczas przedstawienia w mieście Halifax w Kanadzie. Promotorzy postanowili zatrudnić Ann i wspólnie z Martinem wyruszyli w trasę po całym świecie.

19 października 2021 | Autorzy: Paweł Czarnecki

Święte szczury w Indiach

Kapłani i pielgrzymi karmią gryzonie mlekiem i ziarnem, i ofiarowują prasadam; pokarm napoczęty przez szczura jest uznawany za pobłogosławiony.

19 października 2021 | Autorzy: Paweł Czarnecki

Jeśli chcesz zgłosić literówkę lub błąd ortograficzny kliknij TUTAJ.



Najciekawsze historie wprost na Twoim mailu!

Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.