Do tego świata dostęp mają tylko nieliczni. Ich działania są z zasady ukrywane przed szerszą publicznością i wieści o nich z rzadka tylko docierają do mediów. Teraz jednak pojawiła się szansa, by zweryfikować nasze wyobrażenia o pracy szpiegów. Jak działają nasi agenci i czy wywiad naprawdę wie o nas wszystko?
Jeden z czołowych szpiegów przerywa milczenie.
Metody najlepszych szpiegów w kraju i na świecie. Afera „Żelazo”, czyli tajemnica PRL-owskich służb. System Echelon, czyli super szpieg, który podsłuchuje każdego z nas. Sposoby werbowania szpiegów dziś. I przemilczana rzeczywistość.
Niewygodna prawda, po której kilka razy zastanowisz się nim powiesz coś przez telefon albo napiszesz w mailu…
Tajemnicą poliszynela jest, że służby mają dostęp do większości serwerów. Kilkoma kliknięciami służby mogą czytać maile tych, którzy mają skrzynki pocztowe w większości popularnych portali internetowych. Billingi? Służby mają do nich pełny dostęp. Tyczy się to wszystkich.
Oni prawdopodobnie wiedzą o Tobie już wszystko. Tylko od Ciebie zależy, ile Ty będziesz wiedział o nich.
Bruno Kowalsky
Bruno Kowalsky – jeden z polskich szpiegów, który nigdy nie zdecydował się ujawnić swojego imienia i nazwiska, a nawet wystąpić publicznie. Agentem jest od lat 70. Na swoim koncie ma pracę w służbach specjalnych w różnych krajach. Tajniki pracy szpiega i specyfikę służb specjalnych poznawał, będąc szkolonym przez najlepsze wywiady. Do Polski powrócił w latach 90. Ta książka to jego pierwsza publiczna opowieść o świecie, do którego dostęp mają tylko nieliczni. Pytany, czy zakończył swoją działalność, nie potwierdza, nie zaprzecza…
Krzysztof Pyzia – autor bestsellerów m.in. książek „Jerzy Dziewulski o polskiej policji”, „Jerzy Dziewulski o terrorystach w Polsce” i wywiadu rzeki z Wojciechem Pokorą „Z Pokorą przez życie”. Producent programu „Dzień Dobry Bardzo” w Radiu ZET, dziennikarz tygodnika „Angora” i „Playboya”. Autor bloga KtoPyziaNieBladzi.pl. Interesuje się historią oraz tematyką dotyczącą służb specjalnych i terroryzmu.
KOMENTARZE
W tym momencie nie ma komentrzy.