Kontrowersje, odkrycia, bohaterowie i łajdacy. Fascynujące opowieści na każdy dzień od najpopularniejszego magazynu o historii w Polsce

Generic selectors
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tytułach
Szukaj w treściach
Szukaj w postach
Search in pages

Wielu Polaków twierdziło, że nawet za cara było lepiej. Dlaczego nasi przodkowie tak bardzo nienawidzili Napoleona?

Polacy, przez których domy przetoczyła się Wielka Armia Napoleona przeklinali dzień, w którym Bonaparte przyszedł na świat (fot. domena publiczna)

fot.domena publiczna Polacy, przez których domy przetoczyła się Wielka Armia Napoleona przeklinali dzień, w którym Bonaparte przyszedł na świat (fot. domena publiczna)

Podręczniki budują obraz Napoleona Bonaparte jako zbawcy Polaków, który niczym rycerz na białym koniu wyzwolił ich spod zaborczego jarzma. Prawda jest jednak zupełnie inna. A francuskie wojska częściej witano okrzykami przerażenia, niż wiwatami.

Gdy Napoleon zdecydował się zaatakować Rosję, wśród najwyższych warstw polskiego społeczeństwa zapanowała radość. Polska szlachecka przejawiała niemały zapał patriotyczny czy nawet amok, zgodnie z tytułem nowej książki Sławomira Leśniewskiego. Cesarz spodziewał się, że w kraju dołączą do niego tysiące rekrutów. Jak opisuje to Jakub Hermanowicz w swoim przewodniku historycznym prezentującym pobyt Bonapartego w Polsce:

Całą Wielkopolskę ogarnął patriotyczny szał: młodzi mężczyźni szturmowali punkty werbunkowe, kobiety masowo oddawały klejnoty na potrzeby formującego się wojska, ziemianie dobrowolnie uchwalali podatki wyższe od oczekiwanych. Polacy faktycznie zdecydowali się udowodnić Napoleonowi, iż są godni bycia narodem.

Po tym komentarzu wydawać by się mogło, że francuskiego Boga Wojny wszyscy przyjmowali niczym zbawiciela. Nic bardziej mylnego. Na Rosję maszerowało 600 000 żołnierzy, za którymi ciągnęły tysiące cywili i tabory. Plan Napoleona zakładał szybkie dotarcie do granicy rosyjskiej, przekroczenie jej i pobicie cara. Cesarz, znany dotychczas jako geniusz wojskowy, zdawał się zupełnie zapomnieć o jednej rzeczy – wojsko musi jeść.

Magazyny żywnościowe tworzone z rozkazu Bonapartego przeznaczone były wyłącznie dla wojsk francuskich, tymczasem na wschód szli z nim też przedstawiciele innych nacji. Jak opisuje to Digby Smith w książce poświęconej tak zwanej drugiej wojnie polskiej, zapewnienie wyżywienia „Złotej Ordzie” Napoleona na ziemiach zrujnowanego gospodarczo Księstwa Warszawskiego było po prostu niemożliwe:

W tej sytuacji dowódcy nieszczęsnych oddziałów liniowych, pozbawieni dostaw z magazynów, stanęli przed trudnym wyborem: siłą wziąć to, czego potrzebują, od tych chłopów, którzy z własnej woli nie oddaliby swojego nielicznego inwentarza składającego się z krów, owiec, drobiu, albo też głodować.

Stanisław Wolski, Epizod z kampanii rosyjskiej Napoleona 1812 (fot. domena publiczna)

fot.domena publiczna Stanisław Wolski, Epizod z kampanii rosyjskiej Napoleona 1812 (fot. domena publiczna)

Niby wyzwoliciele, a jednak bandyci?

Wojskowi nie zamierzali ani sami cierpieć, ani tym bardziej narażać na niedostatek swoich żołnierzy. Rozpoczęła się zatem fala grabieży, jakiej ziemie polskie dawno nie widziały. Wsie i miasteczka były doszczętnie plądrowane. Ludność miejscową, teoretycznie należącą do sojuszniczego narodu, traktowano jak mieszkańców kraju podbitego. Chłopów wyrzucano z domów i rozbierano ich chaty, zabierając budulec potrzebny do wznoszenia obozów wojskowych.

Kolumny Wielkiej Armii nie zważały na to, że maszerują przez środek pola. Żołnierze wypasali swoje konie na młodym zbożu. Plony tego roku miały być wyjątkowo mizerne, bo tego, czego zwierzęta nie zjadły, tratowały kopytami. Także dla koni źle się to kończyło – niedojrzałe zboże jest szkodliwe, więc zapadały na ciężkie kolki, przez co kawalerzyści zaczęli tracić swoje wierzchowce zanim zdążyli zetrzeć się z wrogiem. Dowódca jednego z pułków, pochodzący z Piemontu Giuseppe Venturini, relacjonował, że:

Dokonując zgodnie z otrzymanymi rozkazami rekwizycji produktów żywnościowych, „skazał dwieście lub trzysta rodzin na żebractwo”. Miejscowa ludność nie chciała sprzedawać ani oddawać swych głodowych zapasów, żołnierze więc zabierali je siłą. Francuski system zaopatrzenia samoczynnie przybierał formę rabunku. A sytuacja szybko się pogarszała.

Ciekawostka powstała w oparciu o książkę Sławomira Leśniewskiego "Napoleoński amok Polaków" (Wydawnictwo Literackie 2019).

Artykuł powstał między innymi w oparciu o książkę Sławomira Leśniewskiego „Napoleoński amok Polaków” (Wydawnictwo Literackie 2019).

Na efekty takiego zachowania żołnierzy cesarza Francuzów nie trzeba było długo czekać. Jeszcze niedawno Wielką Armię i dowodzącego nią Napoleona witano w polskich miastach łukami triumfalnymi i iluminacjami. Gdy ludność miejscowa przekonała się czym pachnie francuskie „wyzwolenie spod władzy zaborcy” szybko zmieniła nastawienie. Bardzo dosadnie opisywał to Adam Zamoyski:

Polski oficer, jadący przez kraj, by dogonić armię, znalazł się na obszarze objętym totalną dewastacją. Wszystkie okna były wybite, wszystkie płoty rozebrane na opał, a liczne domy w połowie zburzone; trupy oraz głowy i skóry zarżniętego bydła leżały na poboczu dróg, obgryzane przez psy i rozdziobywane przez drapieżne ptaki; ludzie uciekali na widok umundurowanego jeźdźca.  

Czy wiesz, że ...

...w lipcu 1918 roku bolszewicy stracili nie tylko najbliższą rodzinę cara Mikołaja II? W nieczynnej kopalni pod Ałapajewskiem kolejnej nocy zostało zatłuczonych na śmierć pięciu krewnych władcy oraz wdowa po jego stryju.

...jeszcze do lat 20. minionego stulecia w Liberii kwitł handel niewolnikami?  Dopiero kiedy sprawę ujawniła światowa prasa, a Liga Narodów podjęła interwencję, Monrovia oficjalnie wycofała się z dochodowego interesu. Nieformalnie procdeer nadal trwał.

Komentarze (17)

  1. Jarek Odpowiedz

    Doskonały artykuł. Pasuje jak ulał do wpółczesnej sytuacji. Rzekomy sojusznik jest po stokroć gorszy od rzekomego wroga.

  2. Anonim Odpowiedz

    Za 200 lat ukażą się artykuły, dlaczego Polacy tak nienawidzili Jana Pawła II. Na razie o nienawiści do Napoleona.

  3. A... Odpowiedz

    …rekwizycjami i kontrybucjami każda wojna stoi. Np. Armia polska we wrześniu 39. ponoć była tutaj bardziej bezwzględna niż jeszcze wówczas czasami i rycerski (choć już popełniający zbrodnie) Wermacht, a nawet sowieci.
    …pamiętajmy też, że tylko dzięki Napoleonowi Polska całkowicie nie znikła z mapy Europy, co zakładały traktaty rozbiorowe, a Warszawa… przestała być pruska! Gdyby więc nie Napoleon pisalibyśmy być może te komentarze po niemiecku ;(
    W tym kontekście książka Leśniewskiego jawi mi się głównie jako efekt pogoni za maksymalną „czytalnością”, czyli taką prawie za wszelką cenę.
    Cóż jak przeczytam może zmienię zdanie ale na razie…
    …ad meritum: Księstwo Warszawskie dało tysiące poborowych ale było zbyt słabe ekonomicznie aby wykarmić napoleońską armię – powolne ocieplanie się klimatu i upowszechnienie się uprawy ziemniaków, przyszły niestety za późno…

    • xnxx Odpowiedz

      Lepiej aby warszawa była pruska niż rosyjska. Rosjanie zdegenerowali polską kulturę polityczną i prawną wszelkie absurdy polskiego prawa i to ze do polskiej polityki dostają się takie a nie inne osobniki zawdzięczamy właśnie Rosji czy to carskiej czy sowieckiej.

      • Anonim Odpowiedz

        Czyżby? Po wojnach napoleońskich to właśnie Rosja w osobie Aleksandra I utworzyła wbrew całej Europie Królestwo Polskie. z polskim wojskiem, rządem i szkolnictwem. To dzięki temu przetrwała polskość.

  4. lukasz1980 Odpowiedz

    kolejna kretynka z wyższym wykształceniem.
    nic o blokadzie kontynentalnej?
    a co to?
    haha
    nic o kryzysie we Francji w latach 1809-1812?
    a co to kryzys?co to siła nabywcza?
    haha
    żal!

    • Jeremi Odpowiedz

      kolejny kretyn bez wykształcenia:/
      NIC o blokadzie kontynentalnej, bo artykuł jest o czym innym
      NIC o kryzysie we Francji, bo artykuł jest o czym innym
      haha
      żal

      • Członek redakcji |Maria Procner Odpowiedz

        Cóż, może zostało to ujęte mocno dosadnie, jednak Jeremi ma sporo racji – w krótkim artykule na kilka tysięcy znaków nie sposób jest poruszyć wszystkich kwestii, natomiast gorąco zachęcamy do sięgania po literaturę, która stanowi bazę naszych publikacji – i znajduje się na końcu każdego wpisu. Książki z pewnością (choćby z uwagi na objętość) oferują głębsze i szersze ujęcie tematu, a poczucie nienasycenia artykułem, w którym siłą rzeczy nie da się zmieścić absolutnie każdego aspektu (nawet wypunktowując je w formie bezokoliczników), nie usprawiedliwia obrażania autorów.

  5. Osjan Odpowiedz

    Autorka powyższego steku bzdur Aleksandra Zaprutko-Janicka – Autorka „Okupacji od kuchni” i „Piękna bez konserwantów”. W 2017 roku ukazała się jej najnowsza książka „Dwudziestolecie od kuchni. Kulinarna historia przedwojennej Polski” może lepiej niech wróci do kuchni a nie zajmuje się tematem, którego najwyraźniej nie zna.

  6. Cogito ergo sun Odpowiedz

    Napoleon myślał tylko o sobie i Francji a polscy zaslepieni słuzyli mu za mięso armatnie ale niestety jesteśmy naiwnym narodem kierującym się emocjami a nie rozumem i pragmatyzmem

    • Osjan Odpowiedz

      Cóż za głupi komentarz świadczący o kompletnej nieznajomości ówczesnych wydarzeń i realiów epoki. Polecał bym postudiowanie zagadnienia a nie powielanie ahistorycznych stereotypów :)

Dodaj komentarz

Jeśli nie chcesz, nie musisz podawać swojego adresu email, nazwy ani adresu strony www. Możesz komentować całkowicie anonimowo.

Jeśli chcesz zgłosić literówkę lub błąd ortograficzny kliknij TUTAJ.