Ciekawostki Historyczne

Chcesz się przekonać, jak smakowała okupacja i co dokładnie jadały nasze babcie i prababcie? Jeśli tak, to w sobotę 10 października o 16.00 w Empiku w Manufakturze możesz osobiście spróbować ówczesnych przysmaków.

Po spotkaniach autorskich w Krakowie, Warszawie i we Wrocławiu czas na kolejne. W końcu nietypowe jedzenie, którego w dodatku można spróbować za darmo, zawsze jest dobrym pomysłem! Dlatego zapraszamy Was na spotkanie wokół książki „Okupacja od kuchni” i na małą degustację.

Wojenne menu

Porozmawiaj z nami o tym, co Twoja babcia i prababcia jadły na śniadanie w czasie wojny, gdzie kupowały żywność i jak ją przyrządzały? Dowiedz się, co ludzie byli gotowi zrobić za kawałek słoniny i gdzie przebiegała wówczas granica oddzielająca to co jadalne, od tego, czego zjeść się nie da.

Więcej przepisów na okupacyjne potrawy znajdziecie w najnowszej książce "Ciekawostek historycznych": "Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania" - pierwszej publikacji poświęconej kulinarnej zaradności Polek w czasie okupacji.

Więcej przepisów na okupacyjne potrawy znajdziecie w najnowszej książce „Ciekawostek historycznych”: „Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania” – pierwszej publikacji poświęconej kulinarnej zaradności Polek w czasie okupacji. Kliknij, aby kupić ją ze specjalnym rabatem.

Oprócz posłuchania o kuchni naszych babć i ich zmaganiach z niemiecką okupacją, będziecie mogli także spróbować tego, co wówczas jadano. Przygotujemy dla czytelników małą degustację. Z pewnością nie zabraknie piernika z marchwi, chleba ziemniaczanego i kawy żołędziówki. Autorka chętnie odpowie na wszystkie pytania o przepisy i porady z książki.

Jeśli nadal się wahasz, poczytaj na przykład o Kuchni NAPRAWDĘ oszczędnej (Wojenne porady, które przydadzą się także Tobie!) i o tym, jak wojennym sposobem zastąpić masło a zmienisz zdanie!

„Okupacja od kuchni” to już druga książka wydana przez nasz portal. Jej autorka, Ola Zaprutko-Janicka, jest współzałożycielką „Ciekawostek historycznych”, spod jej pióra wyszło wiele poczytnych artykułów. A teraz napisała pierwszą książkę poświęconą temu, co jedzono w Polsce pod okupacją.

Nasza redaktorka opowie też o tym, jak odkrywała tajemnice wojennej codzienności i zbierała materiały na dotąd zupełnie niezbadany temat. A także – jak wsparli ją w tym zadaniu nasi czytelnicy.

Planujesz przyjść? Zapisz się na wydarzenie na Facebooku! Zachęcamy też do zaopatrzenia się w egzemplarz „Okupacji od kuchni”

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

W tym momencie nie ma komentrzy.

Zobacz również

Druga wojna światowa

Kuchnia NAPRAWDĘ oszczędna. Wojenne porady, które...

Kuchenka się zepsuła, lodówki nie da się uruchomić, a rodzinny budżet trzeszczy w szwach? Spokojnie, mamy dla Was kilka sposobów naszych babek, które doskonale sprawdzą...

23 września 2015 | Autorzy: Aleksandra Zaprutko-Janicka

Druga wojna światowa

Nasze babcie potrafiły przetrwać wszystko! Tak...

Pięć lat brutalnego, niemieckiego ucisku nie zdołało złamać polskiego hartu ducha. Przed głodem i desperacją Polaków uratowały dzielne kobiety. Zapomniane bohaterki okupacji, prowadzące codzienną walkę...

30 sierpnia 2015 | Autorzy: Aleksandra Zaprutko-Janicka

Jak smakuje wojenna kawa z żołędzi?

Spacerując jesienią po lesie i czując pod stopami chrzęst żołędzi nie zdajemy sobie sprawy, jak ważne były one dla Polek w czasie drugiej wojny światowej. Potrafiły zastąpić...

27 sierpnia 2015 | Autorzy: Aleksandra Zaprutko-Janicka

Jeśli chcesz zgłosić literówkę lub błąd ortograficzny kliknij TUTAJ.



Najciekawsze historie wprost na Twoim mailu!

Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.