Ciekawostki Historyczne

Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania

 

W okupowanej przez Niemców Polsce głód był powszechny, lecz budził w Polakach niesamowite pokłady kreatywności. Pustym brzuchom próbowano zaradzić gotując praktycznie z wszystkiego i przełamując wszelkie żywieniowe opory. Przedstawiamy „Okupację od kuchni” – historię polskiej zaradności i hartu ducha!

Pierwsza książka o kulinarnej zaradności Polek w czasie okupacji:

Aleksandra Zaprutko-Janicka otwiera przed Czytelnikami domowe kuchnie, zaplecza restauracji, zatęchłe spiżarnie, podgląda uliczne targowiska i kryjówki szmuglerów z czasów II wojny światowej.

To opowieść o czasach, w których za nielegalne świniobicie można było trafić do Auschwitz, warzywa hodowano w podwórkach kamienic, żołędzie wykorzystywano na kilkanaście sposobów, a zużytymi fusami handlowano na czarnym rynku.

W okupacyjnych realiach kobiety musiały uruchomić niezwykłe pokłady kreatywności. Mając do dyspozycji zaledwie kilka produktów, potrafiły wyczarować cuda. Choć doskonale zbilansowana dieta w warunkach wojennych była niemożliwa, często żywiły się o niebo lepiej od nas. Modne dziś zastawianie balkonu donicami z warzywami, uprawianie ogródków, hodowanie ziół na parapecie i kupowanie po kryjomu mięsa i masła „od chłopa” nie były wtedy częścią filozofii slow food. Bez tego Polacy zwyczajnie umarliby z głodu.

„Okupacja od kuchni”, to prawdziwa historia polskiej codzienności w latach 1939-1945. Systemu kartkowego, czarnego rynku, szmuglu żywności i jej domowej produkcji z często zaskakujących składników. Zawiera przykłady zaradności naszych babek i prababek oraz codziennego menu z mnóstwem ówczesnych porad – przydatnych tak w 1939, jak i 2015 roku.

Sięgając do prasy i książek kucharskich z epoki oraz do wspomnień i relacji, autorka zebrała również najciekawsze przepisy kulinarne, aby czytelnicy sami mogli spróbować, jak smakowała okupacja.

Zobacz opinie o książce na Lubimyczytac.pl

Metryczka:

  • Autor: Aleksandra Zaprutko-Janicka
  • Tytuł: Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania
  • Oprawa: twarda
  • Data pierwszego wydania: 2015-09-07
  • ISBN: 978-83-240-3426-0
  • Liczba stron: 320
  • Wydawca: Ciekawostki Historyczne.pl
  • Format: 135×210

Artykuły związane z książką:

Druga wojna światowa

Rogate diablice. Zapomniane bohaterki drugiej wojny...

Potrafiły przetrwać w każdych warunkach. Żywiły się tym, czego inni nie chcieli nawet tykać. Uratowały życie tysiącom polskich dzieci, dzisiaj nikt jednak nie pamięta o ich ciężkiej...

13 września 2015 | Autorzy: Aleksandra Zaprutko-Janicka

Druga wojna światowa

Hitlerowcy nie mieli szans. Sześć polskich...

Na polskiego szmuglera nie było mocnych. Nasi dziadkowie przemycali kreatywnie, odważnie i z nutą szaleństwa. Zawsze mieli pod ręką nowy sposób i doskonale wiedzieli co zrobić, by...

6 września 2015 | Autorzy: Aleksandra Zaprutko-Janicka

Druga wojna światowa

Nie uwierzysz, że oni to jedli....

W obliczu prawdziwego głodu nic nie jest niejadalne. Przekonały się o tym miliony mieszkańców okupowanej Polski. Sprawdź czym musieli się żywić nasi dziadkowie. 

3 września 2015 | Autorzy: Aleksandra Zaprutko-Janicka

Druga wojna światowa

Nasze babcie potrafiły przetrwać wszystko! Tak...

Pięć lat brutalnego, niemieckiego ucisku nie zdołało złamać polskiego hartu ducha. Przed głodem i desperacją Polaków uratowały dzielne kobiety. Zapomniane bohaterki okupacji, prowadzące codzienną walkę...

30 sierpnia 2015 | Autorzy: Aleksandra Zaprutko-Janicka

Druga wojna światowa

Baranek ze swastyką. Jak wyglądała Wielkanoc...

Czy wyobrażacie sobie Wielkanoc bez jajek, żurku i cukrowego baranka? To jeszcze nic. Wiele rodzin zasiadało do uroczystego śniadania bez najbliższych, którzy zginęli z rąk...

24 marca 2016 | Autorzy: Aleksandra Zaprutko-Janicka

Druga wojna światowa

Nawet w Wigilię Niemcy nie mówią...

Z dniem 1 września 1939 roku nie odwołano nagle wszystkich świąt, a Boże Narodzenie nie zniknęło z kalendarza. Kiedy nadchodził 24 grudnia, Polacy jak dawniej...

23 grudnia 2015 | Autorzy: Aleksandra Zaprutko-Janicka

Druga wojna światowa

Nie uwierzysz, że oni tym handlowali....

Kiedy zdobycie choćby najmniejszych pieniędzy jest kwestią przeżycia, granica tego, na czym można zarobić staje się ruchoma. W czasie drugiej wojny światowej handlowano dosłownie wszystkim. Współczesne...

14 listopada 2015 | Autorzy: Aleksandra Zaprutko-Janicka

Druga wojna światowa

Ze spluwą na księdza, z parabellum...

W zakamuflowanej, leśnej kryjówce trudno o frykasy na miarę pięciogwiazdkowego hotelu. A z pustym brzuchem - jeszcze trudniej o skuteczną walkę z okupantem. Na szczęście...

27 września 2015 | Autorzy: Aleksandra Zaprutko-Janicka


Media o "Okupacji od kuchni"

Okupacja od kuchni. Jak zdobywano jedzenie...

„1 września to szczególna data w naszej historii. Wtedy to Niemcy zaatakowali Polskę, mając na celu całkowite zniszczenie kraju i jego obywateli. Jedną z metod...

Zupa z żółwia i inne frykasy....

„W czasie okupacji władze niemieckie wprowadziły system reglamentacji żywności. Dzienne racje były niewielkie, aby wykarmić rodzinę polskie kobiety musiały wykazać się sprytem i kreatywnością…”

Jak smakuje kawa z żołędzi?

„Zupa z perzu, karp z soi, budyń z kapusty i tort fasolowy. Nie, to nie jest wegańskie menu modnej knajpy. Takie potrawy gościły na polskich...

Budyń z kapusty i tort z...

„Mięso i masło szmuglowano koleją w trumnach, a kobiety przygotowując posiłki w kuchni dokonywały cudów. W sklepach w czasie II wojny światowej brakowało wszystkiego…”

Wojnę wygraliśmy "na dwóch nogach"

„Okupacja od kuchni” to opowieść o czasach, kiedy kiełbasę kupowało się w księgarni, słoninę u szewca, a schab u fryzjera. To swoista książka kucharska i...

"Okupacja od kuchni": tort z fasoli,...

"O bohaterskich łączniczkach i sanitariuszkach krążą legendy, ale o dziewczynach, które z narażeniem życia gotowały zupę czy kopały ziemniaki dla powstańców, nikt nie wspomina".

"Kobieca sztuka przetrwania. Pierwsza książka o...

Pierwsza w Polsce popularno-naukowa pozycja o zmaganiach z deficytem żywności w czasach nazistowskiej okupacji, przy których peerelowskie niedobory są jak drobne niedogodności. Ciężar zakupów i...

Aleksandra Zaprutko-Janicka: "Okupacja od kuchni" czyli...

II wojna światowa to nie tylko walka zbrojna. To też zmaganie się z prozaicznymi trudnościami zwykłego życia, chłodem, głodem, brakiem pieniędzy; codzienny wysiłek kobiet aby...

Aleksandra Zaprutko-Janicka: "Okupacja od kuchni"

Żywność szmuglowana w trumnach, zarżnięta świnia przebrana za staruszkę, a generał Bór-Komorowski zjadł kota w śmietanie nawet o tym nie wiedząc. Jak wyglądała walka o...

Okupacja od strony kuchni: historia zaradności...

W czasie okupacji niemieckiej w Polsce głód był zjawiskiem powszechnym. Lecz Polacy się nie poddawali. Gotowano praktycznie z wszystkiego. łady kreatywności. Autorka pokazuje jak funkcjonowały...

Jak smakowała okupacja? O sztuce przetrwania...

"Okupacja smakowała bardzo skromną, ale dobrą kuchnią, która opierała sie na kreatywności. Nasze babcie z trzech składników potrafiły wyczarować obiad na cały tydzień. W czasie...

"Okupacja od kuchni": Kolejki po chleb...

"W ramach systemu kartkowego wprowadzonego przez Niemców, Polak mógł dostać na cały dzień pożywienie wartości 300 kalorii, czyli mniej więcej tyle ile ma kajzerka".


Recenzenci o "Okupacji od kuchni"

Piotr Gajdowski, Kawa z żółędzi, czyli...

„Okupacja od kuchni” Aleksandry Zaprutko-Janickiej ma wdzięk popularyzatorskiej narracji historycznej, ale tak naprawdę jest pracą pionierską – nikt do tej pory nie zajął się tematem...

Jerzy Doroszkiewicz: "Okupacja od kuchni" czyli...

Stary refren okupacyjnej piosenki to najlepsze motto książki traktującej o polskiej kuchni czasów 1939-1945. Autorka, posiłkując się nie tylko własną wiedzą, ale i wieloma dostępnymi...

Aleksandra Zaprutko Janicka "Okupacja od kuchni":...

Od zakończenia II wojny światowej mija 70 lat. Wydawałoby się, że temat zmagań wojennych został już przedstawiony na wszystkie możliwe sposoby, a wszystkie następne publikacje...

"Okupacja od kuchni": walka zwykłych ludzi...

„Okupacja od kuchni” wspaniale oddaje klimat Polski z okresu II Wojny Światowej, gdzie żywność ze wsi do miast przemycano w trumnach, a wszechobecnie panującą zasadą...

Najciekawsze historie wprost na Twoim mailu!

Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.