W okupowanej przez Niemców Polsce głód był powszechny, lecz budził w Polakach niesamowite pokłady kreatywności. Pustym brzuchom próbowano zaradzić gotując praktycznie z wszystkiego i przełamując wszelkie żywieniowe opory. Przedstawiamy „Okupację od kuchni” – historię polskiej zaradności i hartu ducha!
Pierwsza książka o kulinarnej zaradności Polek w czasie okupacji:
Aleksandra Zaprutko-Janicka otwiera przed Czytelnikami domowe kuchnie, zaplecza restauracji, zatęchłe spiżarnie, podgląda uliczne targowiska i kryjówki szmuglerów z czasów II wojny światowej.
To opowieść o czasach, w których za nielegalne świniobicie można było trafić do Auschwitz, warzywa hodowano w podwórkach kamienic, żołędzie wykorzystywano na kilkanaście sposobów, a zużytymi fusami handlowano na czarnym rynku.
W okupacyjnych realiach kobiety musiały uruchomić niezwykłe pokłady kreatywności. Mając do dyspozycji zaledwie kilka produktów, potrafiły wyczarować cuda. Choć doskonale zbilansowana dieta w warunkach wojennych była niemożliwa, często żywiły się o niebo lepiej od nas. Modne dziś zastawianie balkonu donicami z warzywami, uprawianie ogródków, hodowanie ziół na parapecie i kupowanie po kryjomu mięsa i masła „od chłopa” nie były wtedy częścią filozofii slow food. Bez tego Polacy zwyczajnie umarliby z głodu.
„Okupacja od kuchni”, to prawdziwa historia polskiej codzienności w latach 1939-1945. Systemu kartkowego, czarnego rynku, szmuglu żywności i jej domowej produkcji z często zaskakujących składników. Zawiera przykłady zaradności naszych babek i prababek oraz codziennego menu z mnóstwem ówczesnych porad – przydatnych tak w 1939, jak i 2015 roku.
Sięgając do prasy i książek kucharskich z epoki oraz do wspomnień i relacji, autorka zebrała również najciekawsze przepisy kulinarne, aby czytelnicy sami mogli spróbować, jak smakowała okupacja.
„1 września to szczególna data w naszej historii. Wtedy to Niemcy zaatakowali Polskę, mając na celu całkowite zniszczenie kraju i jego obywateli. Jedną z metod...
„W czasie okupacji władze niemieckie wprowadziły system reglamentacji żywności. Dzienne racje były niewielkie, aby wykarmić rodzinę polskie kobiety musiały wykazać się sprytem i kreatywnością…”
„Mięso i masło szmuglowano koleją w trumnach, a kobiety przygotowując posiłki w kuchni dokonywały cudów. W sklepach w czasie II wojny światowej brakowało wszystkiego…”
„Okupacja od kuchni” to opowieść o czasach, kiedy kiełbasę kupowało się w księgarni, słoninę u szewca, a schab u fryzjera. To swoista książka kucharska i...
"O bohaterskich łączniczkach i sanitariuszkach krążą legendy, ale o dziewczynach, które z narażeniem życia gotowały zupę czy kopały ziemniaki dla powstańców, nikt nie wspomina".
Pierwsza w Polsce popularno-naukowa pozycja o zmaganiach z deficytem żywności w czasach nazistowskiej okupacji, przy których peerelowskie niedobory są jak drobne niedogodności. Ciężar zakupów i...
II wojna światowa to nie tylko walka zbrojna. To też zmaganie się z prozaicznymi trudnościami zwykłego życia, chłodem, głodem, brakiem pieniędzy; codzienny wysiłek kobiet aby...
Żywność szmuglowana w trumnach, zarżnięta świnia przebrana za staruszkę, a generał Bór-Komorowski zjadł kota w śmietanie nawet o tym nie wiedząc. Jak wyglądała walka o...
W czasie okupacji niemieckiej w Polsce głód był zjawiskiem powszechnym. Lecz Polacy się nie poddawali. Gotowano praktycznie z wszystkiego. łady kreatywności. Autorka pokazuje jak funkcjonowały...
"Okupacja smakowała bardzo skromną, ale dobrą kuchnią, która opierała sie na kreatywności. Nasze babcie z trzech składników potrafiły wyczarować obiad na cały tydzień. W czasie...
"W ramach systemu kartkowego wprowadzonego przez Niemców, Polak mógł dostać na cały dzień pożywienie wartości 300 kalorii, czyli mniej więcej tyle ile ma kajzerka".
„Okupacja od kuchni” Aleksandry Zaprutko-Janickiej ma wdzięk popularyzatorskiej narracji historycznej, ale tak naprawdę jest pracą pionierską – nikt do tej pory nie zajął się tematem...
Stary refren okupacyjnej piosenki to najlepsze motto książki traktującej o polskiej kuchni czasów 1939-1945. Autorka, posiłkując się nie tylko własną wiedzą, ale i wieloma dostępnymi...
Od zakończenia II wojny światowej mija 70 lat. Wydawałoby się, że temat zmagań wojennych został już przedstawiony na wszystkie możliwe sposoby, a wszystkie następne publikacje...
„Okupacja od kuchni” wspaniale oddaje klimat Polski z okresu II Wojny Światowej, gdzie żywność ze wsi do miast przemycano w trumnach, a wszechobecnie panującą zasadą...
Najciekawsze historie wprost na Twoim mailu!
Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl
w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji.
Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie
newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.