Ciekawostki Historyczne

Wojenna gospodarka erzacami stała. Zwłaszcza na kuchennym froncie. Jakiś czas temu pisałam o kawie żołędziowej, która zastępowała stęsknionym kawoszom filiżankę małej czarnej. Teraz pora na erzacowe słodycze.

Migdałowce lubią łagodny klimat i powiew ciepłego wiatru. Nad Wisłą uprawia się je co najwyżej jako krzewy ozdobne, które i tak wymagają otulenia na zimę.  W związku z powyższym trudno oczekiwać, by obsypywały ogrodników obfitym plonem. Kiedy wybuchła druga wojna światowa, import migdałów, podobnie jak wielu innych produktów niekoniecznie pierwszej potrzeby, ustał. Oczywiście niewielkie ich ilości praktycznie przez cały czas dostępne były na czarnym rynku, jednak kosztowały fortunę.

Zdawałoby się, że o marcepanie, migdałowych ciasteczkach i chrupaniu samych migdałów Polacy raczej musieli zapomnieć. Nic bardziej mylnego. Nasze babcie i prababcie i w tym przypadku udowodniły, że ich kreatywność jest nie do pobicia. Nauczyły się obywać bez migdałów, nie tracąc przy tym ich smaku.

Migdałowe słodycze produkowało się z fasoli, czy kaszy manny z dodatkiem olejku migdałowego i cukru lub słodzika.

Można było robić je też na przykład z… ziemniaków. Przepis na zastępczą ziemniaczaną masę migdałową podała w swojej książce „109 potraw” (Warszawa 1941) nieoceniona Elżbieta Kiewnarska.

Składniki:

80 dekagramów kartofli
20 dekagramów cukru
10 pastylek sacharyny
5 kropel olejku migdałowego
dowolne ciasto półkruche

Kobieca sztuka przetrwania w książce Aleksandry Zaprutko-Janickiej "Okupacja od kuchni". Kliknij i kup z rabatem w naszej księgarni.

Kobieca sztuka przetrwania w książce Aleksandry Zaprutko-Janickiej „Okupacja od kuchni”. Kliknij i kup z rabatem na empik.com.

Zobacz również:

Sposób przygotowania:

Kartofle obrane ugotować, odparować, bardzo dokładnie potłuc. Wymieszać je z cukrem i smażyć na odrobinie masła, ciągle mieszając. Na koniec przełożyć do miski i zblendować, dodając olejek migdałowy i słodzik. Dobrze utrzeć masę i smarować nią rozwałkowane ciasto. Piec podobnie jak struclę z makiem.

Wrażenia:

W przepisie nie podaję, jakie ciasto należy przygotować. Wiele osób kucharzących ma własny, od lat sprawdzony przepis na ten element strucli i za nic nie chciałoby go zmieniać.

Ja, testując wypiek na potrzeby rubryki, postanowiłam poeksperymentować. Zamiast klasycznego ciasta, zrobiłam takie z mąki gryczanej. Nie był to jednak do końca dobry pomysł.

Strucla migdałowa bez ani jednego migdała.

Strucla migdałowa bez ani jednego migdała.

Zagniecione z mąki gryczanej ciasto jest niebyt sprężyste i przy smarowaniu nadzieniem i zawijaniu trochę się rozrywało, a w trakcie pieczenia popękało. Nie zmienia to jednak drobnego faktu – smak strucli był dzięki niemu o wiele ciekawszy.

Struclę zabrałam ze sobą na dwa spotkania autorskie, jakie miałam w tym tygodniu (w Krakowie i we Wrocławiu; kolejne już za tydzień w Łodzi!). Choć zdania odnośnie tego, czy jest dobra, czy nie, były podzielone, z talerzy znikała ekspresowo. Czytelnicy byli zaskoczeni przede wszystkim tym, że ciasto rzeczywiście smakuje migdałami. Z drugiej strony ci, którzy najpierw próbowali, a później dowiadywali się, co zjedli, dziwili się, że nie ma w nim ani odrobiny tych prawdziwych…

KOMENTARZE (1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

clio

super pomysl na ten ”kuchenny” cykl. To ciekawy temat, i fajnie ze mozna tutaj sie czegos o tym dowiedziec :)

Zobacz również

Średniowiecze

Od diabelskiego do boskiego napoju. Burzliwe dzieje kawy

Kawa ma dzisiaj miliony zwolenników. Wielu ludzi nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki tego aromatycznego napoju. Można go pić na rozmaite sposoby: z mlekiem, alkoholem,...

8 listopada 2020 | Autorzy: Kamil Kozakowski

Nie chcesz płacić za prezenty? Te 4 tradycyjne upominki zrobisz sama w domu!

Chcesz podarować prezent naprawdę unikalny? Coś naturalnego, zdrowego i praktycznego? Mamy dla Ciebie sprawdzone receptury z czasów II Rzeczpospolitej. Wystarczy kilka składników, godzina czasu i... odrobina...

19 grudnia 2016 | Autorzy: Aleksandra Zaprutko-Janicka

Chcesz oszczędzić na gazie i pokonać smog? Weź przykład z naszych prababek

Dopadła nas sytuacja ekstremalna. W miastach nie ma czym oddychać. Krakowski smog jest tak gęsty, że nawet Smok Wawelski nie daje rady. Trzeba zaciskać pasa...

23 listopada 2015 | Autorzy: Aleksandra Zaprutko-Janicka

Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego frytki robi się z ziemniaków?

Frytki wcale nie muszą być ziemniaczane. Podczas wojny robiono je chociażby... z dyni. Ale dzisiaj ten przepis warto sprawdzić tylko w jednym celu. Żeby samodzielnie przekonać...

5 listopada 2015 | Autorzy: Aleksandra Zaprutko-Janicka

Tort weselny z… fasoli? Tak radziły sobie nasze babcie podczas wojny

Niedawno pisaliśmy o tym, jak mimo trwającej wojny, bawiono się na polskich weselach. Czas przetestować przepis na ciasto, które królowało na niejednym takim przyjęciu.

27 października 2015 | Autorzy: Aleksandra Zaprutko-Janicka

Zrób sobie sama coś lepszego od masła. Jak nasze babcie podczas wojny

Znudziły ci się supermarketowe serki i masełka? Spróbuj posmarować chleb czymś naprawdę unikalnym i autentycznym. Tylko uważaj - na pewno ci się od tego przytyje.

20 września 2015 | Autorzy: Aleksandra Zaprutko-Janicka

Jeśli chcesz zgłosić literówkę lub błąd ortograficzny kliknij TUTAJ.

Najciekawsze historie wprost na Twoim mailu!

Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.