Od lat w komentarzach pod artykułami "Ciekawostek historycznych" dzielicie się swoimi rodzinnymi historiami. Jedne były wzruszające, inne zabawne, a wszystkie z całą pewnością warte uwagi. Przygotowując naszą najnowszą książkę postanowiliśmy z tego skorzystać. I ponownie zaskoczyliście nas swoją aktywnością!
Zaczynając pracę nad „Okupacją od kuchni” wiedziałam, że jej ważnym elementem muszą być Wasze historie. Z pomocą naszej strony i profilu facebookowego poprosiłam czytelników, by przeszukali domowe archiwa i podpytali rodzinę o okupacyjne opowieści. Ciekawiło mnie, czy Wasze babcie jeździły na szmugiel, czym zastępowały brakujące artykuły i co podawały swojej rodzinie na obiad.
Dostałam wiele wiadomości zawierających najróżniejsze historie i fascynujące detale. Serdecznie za nie dziękuję. Nie mogłam wykorzystać wszystkich, jednak każda stanowiła dla mnie cenny materiał, pomagający poznać i zrozumieć wojenną rzeczywistość.
Dla tych, których informacje wykorzystałam pisząc, „Ciekawostki historyczne” przygotowały nagrody – dwie pierwsze książki naszego wydawnictwa „Epokę hipokryzji” i „Okupację od kuchni”. Wyszczególnione poniżej osoby bardzo proszę o kontakt mailowy ( zaprutkociekawostkihistoryczne.pl) i wysłanie adresu, na który chciałyby otrzymać książki:
- Angelika Januszewska,
- Izabella Kiriczok,
- Julia Koszewska,
- Martyna Kudak,
- Marta Annie Kurzyniec,
- Maciej Faltus,
- Janusz Kowalczykowi
- Bartłomiej Zdoliński.
Zapraszam też do dalszego dzielenia się prywatnymi opowieściami! Trwa właśnie nasz konkurs i to nie tylko na temat wojennej kuchni. Z kolei wybrane z Waszych rodzinnych przepisów postaram się zrealizować w ramach rubryki „Historyczna Pani domu”.
Kilka słów o książce:
Głód towarzyszył niemal każdemu Polakowi w czasie II wojny światowej. Kojarzony z bezsilnością i rezygnacją, w kobietach (i nie tylko) uruchamiał jednak nieznane pokłady kreatywności. Gdy żołnierze walczyli na frontach, Polki walczyły z pustymi brzuchami, gotując praktycznie z wszystkiego i przełamując wszelkie żywieniowe opory.
Aleksandra Zaprutko-Janicka otwiera przed czytelnikiem domowe kuchnie, zaplecza restauracji, zatęchłe piwnice, targowiska i kryjówki szmuglerów z czasów II wojny światowej. To opowieść o czasach, w których prosięta chowano pod pierzyną, a warzywa hodowano w podwórkach kamienic. To także najprawdziwsza książka kucharska: pełna przepisów i porad z czasu wojny – sprawdź sam, jak dziś smakują okupacyjne rarytasy!
KOMENTARZE (1)
Wybrane komentarze do artykułu z naszego facebookowego profilu
https://www.facebook.com/ciekawostkihistoryczne/posts/1153210284707629
P. Anna:
Szalenie ciekawa:) wczoraj zaczęłam czytac i jestem pod ogromnym wrażeniem zarówno pomysłu na ksiazki jak i treści ksiazki:)))))) polecam i pozdrawiam autorkę .
Judyta W.:
Chyba zamówię, „epokę hipokryzji” wciągnęłam w 4 dni, to też wygląda interesująco