Ciekawostki Historyczne

Od lat w komentarzach pod artykułami "Ciekawostek historycznych" dzielicie się swoimi rodzinnymi historiami. Jedne były wzruszające, inne zabawne, a wszystkie z całą pewnością warte uwagi. Przygotowując naszą najnowszą książkę postanowiliśmy z tego skorzystać. I ponownie zaskoczyliście nas swoją aktywnością!

Zaczynając pracę nad „Okupacją od kuchni” wiedziałam, że jej ważnym elementem muszą być Wasze historie. Z pomocą naszej strony i profilu facebookowego poprosiłam czytelników, by przeszukali domowe archiwa i podpytali rodzinę o okupacyjne opowieści. Ciekawiło mnie, czy Wasze babcie jeździły na szmugiel, czym zastępowały brakujące artykuły i co podawały swojej rodzinie na obiad.

Dostałam wiele wiadomości zawierających najróżniejsze historie i fascynujące detale. Serdecznie za nie dziękuję. Nie mogłam wykorzystać wszystkich, jednak każda stanowiła dla mnie cenny materiał, pomagający poznać i zrozumieć wojenną rzeczywistość.

Artykuł powstał w oparciu o najnowszą książkę "Ciekawostek historycznych". "Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania" - pierwsza publikacja poświęcona kulinarnej zaradności Polek w czasie okupacji już w sprzedaży! Kliknij, aby kupić ją ze specjalnym rabatem.

Artykuł powstał w oparciu o najnowszą książkę „Ciekawostek historycznych”. „Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania” – pierwsza publikacja poświęcona kulinarnej zaradności Polek w czasie okupacji już w sprzedaży! Kliknij, aby kupić ją ze specjalnym rabatem.

Dla tych, których informacje wykorzystałam pisząc, „Ciekawostki historyczne” przygotowały nagrody – dwie pierwsze książki naszego wydawnictwa „Epokę hipokryzji” i „Okupację od kuchni”. Wyszczególnione poniżej osoby bardzo proszę o kontakt mailowy ( zaprutko@ciekawostkihistoryczne.pl) i wysłanie adresu, na który chciałyby otrzymać książki:

  • Angelika Januszewska,
  • Izabella Kiriczok,
  • Julia Koszewska,
  • Martyna Kudak,
  • Marta Annie Kurzyniec,
  • Maciej Faltus,
  • Janusz Kowalczykowi
  • Bartłomiej Zdoliński.

Zapraszam też do dalszego dzielenia się prywatnymi opowieściami! Trwa właśnie nasz konkurs i to nie tylko na temat wojennej kuchni. Z kolei wybrane z Waszych rodzinnych przepisów postaram się zrealizować w ramach rubryki „Historyczna Pani domu”.

Kilka słów o książce:

Głód towarzyszył niemal każdemu Polakowi w czasie II wojny światowej. Kojarzony z bezsilnością i rezygnacją, w kobietach (i nie tylko) uruchamiał jednak nieznane pokłady kreatywności. Gdy żołnierze walczyli na frontach, Polki walczyły z pustymi brzuchami, gotując praktycznie z wszystkiego i przełamując wszelkie żywieniowe opory.

Aleksandra Zaprutko-Janicka otwiera przed czytelnikiem domowe kuchnie, zaplecza restauracji, zatęchłe piwnice, targowiska i kryjówki szmuglerów z czasów II wojny światowej. To opowieść o czasach, w których prosięta chowano pod pierzyną, a warzywa hodowano w podwórkach kamienic. To także najprawdziwsza książka kucharska: pełna przepisów i porad z czasu wojny – sprawdź sam, jak dziś smakują okupacyjne rarytasy!

KOMENTARZE (1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wybrane komentarze do artykułu z naszego facebookowego profilu
https://www.facebook.com/ciekawostkihistoryczne/posts/1153210284707629

P. Anna:
Szalenie ciekawa:) wczoraj zaczęłam czytac i jestem pod ogromnym wrażeniem zarówno pomysłu na ksiazki jak i treści ksiazki:)))))) polecam i pozdrawiam autorkę .

Judyta W.:
Chyba zamówię, „epokę hipokryzji” wciągnęłam w 4 dni, to też wygląda interesująco

Zobacz również

Historia najnowsza

Kiedy wybuchnie III wojna światowa?

Według ekspertów już wkrótce naprzeciw sobie staną dwa mocarstwa posiadające olbrzymie zasoby i wielkie armie. Kiedy i gdzie rozpocznie się III wojna światowa?

26 października 2021 | Autorzy: Piotr Zychowicz

Średniowiecze

To była jedna z najbardziej brutalnych...

Łamanie kołem pozwalało decydować dokładnie, ile potrwa kara. Na dodatek było wyjątkowo bolesne – i spektakularne. Rekordziści konali w mękach nawet kilka dni.

25 października 2021 | Autorzy: Maria Procner

Średniowiecze

Średniowieczna kuchnia polska, czyli nie tylko...

Suta i dobrze doprawiona? A może zbyt tłusta i przesolona? Jaka była polska kuchnia w średniowieczu? Oto co jadali nasi przodkowie 500 lat temu...

24 października 2021 | Autorzy: Agnieszka Bukowczan-Rzeszut

Jeśli chcesz zgłosić literówkę lub błąd ortograficzny kliknij TUTAJ.



Najciekawsze historie wprost na Twoim mailu!

Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.