Od 9 do 18 czerwca, w dziesięciu krakowskich restauracjach, będzie można spróbować dań inspirowanych kuchnią czasów królowej Bony. Szefowie kuchni wybranych lokali nie poskąpią drogocennego szafranu, korzeni i oraz sprowadzanych kiedyś ze słonecznej Italii produktów.
W akcji biorą udział restauracje Albertina Restaurant & Wine, Biała Róża, Bistro 11, Filipa 18, Gościnna Chata, STóŁ, Twój Kucharz, Wesele, Wierzynek i Winestone. W specjalnym menu – każdy lokal przygotowała własne – znalazły się m.in. kapłon ze szparagami i kaszą królewską, perlica z dżemem z pomidorów i cebuli, szparagami i kaszą jaglaną, ossobuco z rogacza pieczone w sosie czosnkowo-jałowcowym na runie leśnym, czy pieczony udziec z indyka z kasztanami z szafranem, migdałami i koprem włoskim w cytrusach oraz sosem miodowym.
– Szukając inspiracji przeglądaliśmy renesansowe herbarze, zaglądaliśmy na talerze profesorów Akademii Krakowskiej podczas obiadu wydanego w 1568 r. w Collegium Maius i wczytywaliśmy się m.in. w „Żywot człowieka poczciwego” Mikołaja Reja – wyjaśnia Magda Wójcik, koordynatorka akcji. Każdy z szefów kuchni, którzy biorą udział w akcji „Z kuchni królowej Bony” przełożył te inspiracje na współczesny kulinarny język. Żeby spróbować dań wystarczy pójść do jednej z restauracji i zamiast po codzienne menu, sięgnąć po specjalnie przygotowaną na tę okazję kartę.
– Kulinarne dziedzictwo Polski jest bardzo bogate. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak różnorodna była dworska kuchnia w XVI wieku i jak różniła się od tego, co jadały niższe warstwy społeczne. Postaramy się to pokazać podczas Jarmarku Świętojańskiego – mówi Robert Rozciecha, zastępca dyrektora Krakowskiego Biura Festiwalowego.
Akcja „Z kuchni królowej Bony” zapowiada renesansowy Jarmark Świętojański, który odbędzie się na Bulwarze Czerwieńskim pod Wawelem. Ósma już edycja Jarmarku Świętojańskiego rozpocznie się 16 czerwca i potrwa do 18 czerwca.
Bohaterką pierwszego dnia będzie Anna Jagiellonka przygotowująca się do balu wydawanego dla niej w ogrodach zwierzynieckich przez Henryka Walezego. Motywem przewodnim będą warsztaty tańca, pokazy mody urozmaicane scenkami komedii dell’arte. Wieczorem pod Wawel przypłynie na barce fundacji Horyzont Zdarzeń – Henryk Walezy, którego powita na nabrzeżu cały dwór.
W drugim dniu świętować będziemy imieniny królów Zygmuntów: Starego i Augusta – dziewięcioletniego, jeszcze przed koronacją. Z tej okazji zaplanowano rozmaite pokazy, a Orszak Wszystkich Bractw przejdzie przez Rynek Główny i będzie zachęcać mieszkańców miasta i turystów do wspólnej zabawy na Bulwarze Czerwieńskim.
W niedzielę 18 czerwca na Jarmark przybędzie, konno w asyście husarii, król Stefan Batory. Spotka się tu z żoną Anną Jagiellonką i wspólnie z wszystkimi bractwami będą świętować szczęśliwy powrót króla z wojny z Moskwą w Inflantach.
Rekonstrukcją kulinarną podczas Jarmarku Świętojańskiego zajmować się będą m.in. Małgorzata Krasna-Korycińska, historyczka kulinariów, archeolożka i muzealniczka, czy Hanna i Paweł Lisowie, którzy odtwarzają receptury z czasów dawnych Słowian i podadzą potrawy na bazie soczewicy i kasz, a także pokażą, jak w dawnych czasach konserwowano żywność, a Anna Rumińska („Chwastożercy”) opowie o zastosowaniach dzikich roślin kuchni i ziołolecznictwie.
KOMENTARZE
W tym momencie nie ma komentrzy.