Niemcy, z Hansem Frankiem na czele, zaplanowali zorganizowane głodzenie wszystkich Polaków. Dawali im minimalne racje żywnościowe chcąc by całą energię, której nie zużyją na pracę przymusową poświęcali na zdobycie choć odrobiny jedzenia. Tym samym Polacy nie mieli by czasu na bunt.
Ten genialny w swej prostocie plan miał tylko jedną lukę. Niemcy nie docenili Polaków, którzy doskonale zaadaptowali się do sytuacji i pokazali, że potrafią przetrwać wszystko. Kiedy trzeba było zjadali to, co jeszcze niedawno uznawali za niejadalne, a nazistów potrafili okpić na tysiąc sposobów.
Wspólnie z serwisem Deser.pl zapraszamy na film oparty na artykule autorstwa Aleksandry Zaprutko-Janickiej „Głodne kawałki o wojnie. 10 niezwykłych faktów o jedzeniu podczas II wojny światowej”. Pełną, tekstową wersję materiału znajdziecie TUTAJ. Zapraszamy też do odwiedzenia strony Deseru.pl i zapoznania się z dyskusją pod filmem.
KOMENTARZE
W tym momencie nie ma komentrzy.