Skąd się wzięła jej nazwa?
Beza Pavlova tym różni się od innych bez, że przełożona jest bitą śmietaną lub kremem na bazie serka mascarpone i udekorowana owocami. Anna Pawłowa ( pisana także Anna Pavlova) to rosyjska tancerka baletowa o międzynarodowej sławie.
W latach 1906–1913 była primabaleriną Teatru Maryjskiego w Petersburgu. Występowała również w zespole Les Ballets Russes Siergieja Diagilewa w Paryżu. W 1914 roku założyła własny zespół baletowy, przez kilkanaście lat występując z nim na scenach niemal całego świata.
Podobno deser został przyrządzony po raz pierwszy specjalnie na wizytę rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej w australijskim mieście Perth w 1926 lub 1929 roku. Tancerka poprosiła o przygotowanie jej czegoś „lekkiego” do zjedzenia.
Szef kuchni, zainspirowany baletową spódniczką zaproponować miał ponoć bezę z puszystą śmietaną. Do autorstwa deseru pretendują także Nowozelandczycy, twierdząc, że przyrządzono go w Wellington podczas tournée Pawłowej w 1926 roku.
Istnieją też wersję mówiące o amerykańskich, a nawet niemieckich korzeniach przysmaku.
Źródło: Wikipedia, Przeszłość od kuchni,
Czytaj także: Katorżnicza praca, sponsoring i skandale. Rosyjski balet to nie tylko piękno i gracja
KOMENTARZE
W tym momencie nie ma komentrzy.