Na otwarcie przybyły prawdziwe tłumy.
Pierwszy bar otwarto na rogu ulic Marszałkowskiej i Świętokrzyskiej, w dobudowanej od strony północnej części Spółdzielczego Domu Handlowego „Sezam”, koszt miał wynieść milion dolarów. Wstęgę otwarcia przecinał Jacek Kuroń. Wśród gości była m.in. Agnieszka Osiecka, która zostawiła wpis w księdze pamiątkowej, a także Kazimierz Górski czy Zygmunt Broniarek.
Przybyło ok. 45 tysięcy osób, niektórzy w eleganckich garniturach. Tego dnia padł rekord świata w ilości dokonanych transakcji w dniu otwarcia, było ich 13 304.
W 1992 roku za Big Maca trzeba było zapłacić 25 tys. zł, za hamburgera – 17 tys. , frytki kosztowały 7 tys. zł, a lody 10 tys. Średnia pensja w Polsce w tamtym czasie wynosiła 2,9 mln zł miesięcznie. Przez pierwsze miesiące funkcjonowania restauracji mięso sprowadzano z Niemiec, a frytki z Moskwy. Polskie były mleko, soki i sałata.
Lokal zamknięto 1 października 2014 roku.
Źródła: Wikipedia, Metro Warszawa ( https://bit.ly/3gufpXU )
KOMENTARZE
W tym momencie nie ma komentrzy.