Ciekawostki Historyczne

Skąd się wzięła jej nazwa?

Beza Pavlova tym różni się od innych bez, że przełożona jest bitą śmietaną lub kremem na bazie serka mascarpone i udekorowana owocami. Anna Pawłowa ( pisana także Anna Pavlova) to rosyjska tancerka baletowa o międzynarodowej sławie.

W latach 1906–1913 była primabaleriną Teatru Maryjskiego w Petersburgu. Występowała również w zespole Les Ballets Russes Siergieja Diagilewa w Paryżu. W 1914 roku założyła własny zespół baletowy, przez kilkanaście lat występując z nim na scenach niemal całego świata.

Podobno deser został przyrządzony po raz pierwszy specjalnie na wizytę rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej w australijskim mieście Perth w 1926 lub 1929 roku. Tancerka poprosiła o przygotowanie jej czegoś „lekkiego” do zjedzenia.

Szef kuchni, zainspirowany baletową spódniczką zaproponować miał ponoć bezę z puszystą śmietaną. Do autorstwa deseru pretendują także Nowozelandczycy, twierdząc, że przyrządzono go w Wellington podczas tournée Pawłowej w 1926 roku.

Istnieją też wersję mówiące o amerykańskich, a nawet niemieckich korzeniach przysmaku.

Źródło: Wikipedia, Przeszłość od kuchni,

Czytaj także: Katorżnicza praca, sponsoring i skandale. Rosyjski balet to nie tylko piękno i gracja

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

W tym momencie nie ma komentrzy.

Jeśli chcesz zgłosić literówkę lub błąd ortograficzny kliknij TUTAJ.



Najciekawsze historie wprost na Twoim mailu!

Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.