Kontrowersje, odkrycia, bohaterowie i łajdacy. Fascynujące opowieści na każdy dzień od najpopularniejszego magazynu o historii w Polsce

Lepsze niż mistrzowie survivalu. Polki na Syberii potrafiły przetrwać naprawdę wiele

polki na syberii miniPrzetrwanie w skrajnie trudnych warunkach, radzenie sobie z ranami bez pomocy lekarza, zapobieganie odmrożeniom, żywienie się tym, co oferuje przyroda. Te cenne umiejętności specjaliści od survivalu nabywają całymi latam. Nasze babcie na Syberii musiały radzić sobie bez żadnych szkoleń i to mając lufy sowieckich karabinów wycelowane w głowę.

Każdego dnia i o każdej godzinie mogły zginąć przez nieprzyjazną syberyjską ziemię, z ręki współwięźniarki i zabite ot tak, dla zabawy, przez strażnika. Czym zawiniły? Wystarczyło, że urodziły się Polkami.

Wspólnie z serwisem Deser.pl zapraszamy na film oparty na artykule autorstwa Agnieszki Bukowczan-Rzeszut: „Tyfus, szkorbut i tortury. Historia udowodniła, że Polki potrafią przetrwać wszystko!”. Pełną, tekstową wersję materiału znajdziecie TUTAJ. Zapraszamy też do odwiedzenia stron Deseru.pl i zapoznania się z dyskusją pod filmem.

Artykuł porusza następujące tematy:

    Czas akcji:

      Miejsce akcji:

        Komentarze (1)

        1. Nasz publicysta |Redakcja Odpowiedz

          Wybrane komentarze z naszego facebookowego profilu
          https://www.facebook.com/ciekawostkihistoryczne/posts/1150913904937267

          Joanna C.:
          Moja babcia była też na Syberii gotowali obierki z ziemniaków…. albo pełno pluskiew jak było opowiadała

          Monika J.-K.:
          Moja babcia dala mi przepis na zupe-wodzianke.Na wszelki wypadek.
          Kasia K.:
          Podziel sie!
          Monika J.-K.:
          Prosze bardzo:1/2 litra wody, 1/2 razowego chleba, czosnek, cebula, sol i pieprz.Chleb pokroic, podsmazyc nieco na patelni(w wersji wypasionej, w wersji chudej to nie), dodac drobno pokrojona cebule i czosnek i zagotowac w 1/2 litrze wody ucierajac tak aby byla jednolita kremowata zupa.Osolic i opieprzyc.W wersji chudej bez skwarkow, w wersji wypasionej mozna dodac skwarki i np groch.

          Marta T. N.:
          ciocia mojego dziadka tak właśnie żyła. udało mi się z nią spotkać przed śmiercią, płakałam słuchając jej opowieści. straciła 3 dzieci i męża

        Dodaj komentarz

        Jeśli nie chcesz, nie musisz podawać swojego adresu email, nazwy ani adresu strony www. Możesz komentować całkowicie anonimowo.

        Jeśli chcesz zgłosić literówkę lub błąd ortograficzny kliknij TUTAJ.



        Informujemy, że nasza strona może dostosowywać treści reklamowe do Twoich zainteresowań i preferencji. Aby to robić, potrzebujemy Twojej zgody na przechowywanie plików cookies oraz podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na przetwarzanie danych w celach personalizacji treści marketingowych.

        Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" lub zamykając to okno za pomocą przycisku "x" wyrażasz zgodę na przetwarzanie, w tym poprzez profilowanie przez Społeczny Instytut Wydawniczy ZNAK Sp. z o.o. oraz naszych zaufanych partnerów, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i innych podobnych technologiach stosowanych w serwisie przez Społeczny Instytut Wydawniczy ZNAK i zaufanych partnerów w celu marketingowym, obejmującym w szczególności wyświetlanie spersonalizowanych reklam w tym serwisie oraz w Internecie.

        Pamiętaj, możesz w każdej chwili nie wyrazić zgody lub cofnąć zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Szczegóły dotyczące wycofania i niewyrażenia zgody znajdziesz w ustawieniach.

        Informujemy także, że poprzez korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień prywatności w Twojej przeglądarce wyrażasz zgodę na przechowywanie w Twoim urządzeniu końcowym plików cookies i innych podobnych technologii służących do dopasowywania treści marketingowych i reklam.

        Więcej informacji na temat zasad przetwarzania danych osobowych, w tym o Twoich uprawnieniach, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.