Kontrowersje, odkrycia, bohaterowie i łajdacy. Fascynujące opowieści na każdy dzień od najpopularniejszego magazynu o historii w Polsce

Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania

W okupowanej przez Niemców Polsce głód był powszechny, lecz budził w Polakach niesamowite pokłady kreatywności. Pustym brzuchom próbowano zaradzić gotując praktycznie z wszystkiego i przełamując wszelkie żywieniowe opory. Przedstawiamy „Okupację od kuchni” – historię polskiej zaradności i hartu ducha!

Pierwsza książka o kulinarnej zaradności Polek w czasie okupacji:

Aleksandra Zaprutko-Janicka otwiera przed Czytelnikami domowe kuchnie, zaplecza restauracji, zatęchłe spiżarnie, podgląda uliczne targowiska i kryjówki szmuglerów z czasów II wojny światowej.

To opowieść o czasach, w których za nielegalne świniobicie można było trafić do Auschwitz, warzywa hodowano w podwórkach kamienic, żołędzie wykorzystywano na kilkanaście sposobów, a zużytymi fusami handlowano na czarnym rynku.

W okupacyjnych realiach kobiety musiały uruchomić niezwykłe pokłady kreatywności. Mając do dyspozycji zaledwie kilka produktów, potrafiły wyczarować cuda. Choć doskonale zbilansowana dieta w warunkach wojennych była niemożliwa, często żywiły się o niebo lepiej od nas. Modne dziś zastawianie balkonu donicami z warzywami, uprawianie ogródków, hodowanie ziół na parapecie i kupowanie po kryjomu mięsa i masła „od chłopa” nie były wtedy częścią filozofii slow food. Bez tego Polacy zwyczajnie umarliby z głodu.

„Okupacja od kuchni”, to prawdziwa historia polskiej codzienności w latach 1939-1945. Systemu kartkowego, czarnego rynku, szmuglu żywności i jej domowej produkcji z często zaskakujących składników. Zawiera przykłady zaradności naszych babek i prababek oraz codziennego menu z mnóstwem ówczesnych porad – przydatnych tak w 1939, jak i 2015 roku.

Sięgając do prasy i książek kucharskich z epoki oraz do wspomnień i relacji, autorka zebrała również najciekawsze przepisy kulinarne, aby czytelnicy sami mogli spróbować, jak smakowała okupacja.

Metryczka: