Kontrowersje, odkrycia, bohaterowie i łajdacy. Fascynujące opowieści na każdy dzień od najpopularniejszego magazynu o historii w Polsce

Przyjdź i spróbuj okupacyjnej kuchni w Łodzi

Chcesz się przekonać, jak smakowała okupacja i co dokładnie jadały nasze babcie i prababcie? Jeśli tak, to w sobotę 10 października o 16.00 w Empiku w Manufakturze możesz osobiście spróbować ówczesnych przysmaków.

Po spotkaniach autorskich w Krakowie, Warszawie i we Wrocławiu czas na kolejne. W końcu nietypowe jedzenie, którego w dodatku można spróbować za darmo, zawsze jest dobrym pomysłem! Dlatego zapraszamy Was na spotkanie wokół książki „Okupacja od kuchni” i na małą degustację.

Wojenne menu

Porozmawiaj z nami o tym, co Twoja babcia i prababcia jadły na śniadanie w czasie wojny, gdzie kupowały żywność i jak ją przyrządzały? Dowiedz się, co ludzie byli gotowi zrobić za kawałek słoniny i gdzie przebiegała wówczas granica oddzielająca to co jadalne, od tego, czego zjeść się nie da.

Więcej przepisów na okupacyjne potrawy znajdziecie w najnowszej książce "Ciekawostek historycznych": "Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania" - pierwszej publikacji poświęconej kulinarnej zaradności Polek w czasie okupacji.

Więcej przepisów na okupacyjne potrawy znajdziecie w najnowszej książce „Ciekawostek historycznych”: „Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania” – pierwszej publikacji poświęconej kulinarnej zaradności Polek w czasie okupacji. Kliknij, aby kupić ją ze specjalnym rabatem.

Oprócz posłuchania o kuchni naszych babć i ich zmaganiach z niemiecką okupacją, będziecie mogli także spróbować tego, co wówczas jadano. Przygotujemy dla czytelników małą degustację. Z pewnością nie zabraknie piernika z marchwi, chleba ziemniaczanego i kawy żołędziówki. Autorka chętnie odpowie na wszystkie pytania o przepisy i porady z książki.

Jeśli nadal się wahasz, poczytaj na przykład o Kuchni NAPRAWDĘ oszczędnej (Wojenne porady, które przydadzą się także Tobie!) i o tym, jak wojennym sposobem zastąpić masło a zmienisz zdanie!

„Okupacja od kuchni” to już druga książka wydana przez nasz portal. Jej autorka, Ola Zaprutko-Janicka, jest współzałożycielką „Ciekawostek historycznych”, spod jej pióra wyszło wiele poczytnych artykułów. A teraz napisała pierwszą książkę poświęconą temu, co jedzono w Polsce pod okupacją.

Nasza redaktorka opowie też o tym, jak odkrywała tajemnice wojennej codzienności i zbierała materiały na dotąd zupełnie niezbadany temat. A także – jak wsparli ją w tym zadaniu nasi czytelnicy.

Planujesz przyjść? Zapisz się na wydarzenie na Facebooku! Zachęcamy też do zaopatrzenia się w egzemplarz „Okupacji od kuchni”

Książkę możesz też kupić z naszym rabatem:

Komentarze

brak komentarzy

Dodaj komentarz

Jeśli nie chcesz, nie musisz podawać swojego adresu email, nazwy ani adresu strony www. Możesz komentować całkowicie anonimowo.

Jeśli chcesz zgłosić literówkę lub błąd ortograficzny kliknij TUTAJ.