Polskie Imperium

Przyjdź i spróbuj okupacyjnej kuchni w Łodzi

Autor: | 6 października 2015 | 565 odsłon

Chcesz się przekonać, jak smakowała okupacja i co dokładnie jadały nasze babcie i prababcie? Jeśli tak, to w sobotę 10 października o 16.00 w Empiku w Manufakturze możesz osobiście spróbować ówczesnych przysmaków.

Po spotkaniach autorskich w Krakowie, Warszawie i we Wrocławiu czas na kolejne. W końcu nietypowe jedzenie, którego w dodatku można spróbować za darmo, zawsze jest dobrym pomysłem! Dlatego zapraszamy Was na spotkanie wokół książki „Okupacja od kuchni” i na małą degustację.

Wojenne menu

Porozmawiaj z nami o tym, co Twoja babcia i prababcia jadły na śniadanie w czasie wojny, gdzie kupowały żywność i jak ją przyrządzały? Dowiedz się, co ludzie byli gotowi zrobić za kawałek słoniny i gdzie przebiegała wówczas granica oddzielająca to co jadalne, od tego, czego zjeść się nie da.

Więcej przepisów na okupacyjne potrawy znajdziecie w najnowszej książce "Ciekawostek historycznych": "Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania" - pierwszej publikacji poświęconej kulinarnej zaradności Polek w czasie okupacji.

Więcej przepisów na okupacyjne potrawy znajdziecie w najnowszej książce „Ciekawostek historycznych”: „Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania” – pierwszej publikacji poświęconej kulinarnej zaradności Polek w czasie okupacji. Kliknij, aby kupić ją ze specjalnym rabatem.

Oprócz posłuchania o kuchni naszych babć i ich zmaganiach z niemiecką okupacją, będziecie mogli także spróbować tego, co wówczas jadano. Przygotujemy dla czytelników małą degustację. Z pewnością nie zabraknie piernika z marchwi, chleba ziemniaczanego i kawy żołędziówki. Autorka chętnie odpowie na wszystkie pytania o przepisy i porady z książki.

Jeśli nadal się wahasz, poczytaj na przykład o Kuchni NAPRAWDĘ oszczędnej (Wojenne porady, które przydadzą się także Tobie!) i o tym, jak wojennym sposobem zastąpić masło a zmienisz zdanie!

„Okupacja od kuchni” to już druga książka wydana przez nasz portal. Jej autorka, Ola Zaprutko-Janicka, jest współzałożycielką „Ciekawostek historycznych”, spod jej pióra wyszło wiele poczytnych artykułów. A teraz napisała pierwszą książkę poświęconą temu, co jedzono w Polsce pod okupacją.

Nasza redaktorka opowie też o tym, jak odkrywała tajemnice wojennej codzienności i zbierała materiały na dotąd zupełnie niezbadany temat. A także – jak wsparli ją w tym zadaniu nasi czytelnicy.

Planujesz przyjść? Zapisz się na wydarzenie na Facebooku! Zachęcamy też do zaopatrzenia się w egzemplarz „Okupacji od kuchni”

Książkę możesz też kupić z naszym rabatem:

Powiedz innym co myślisz:

RedakcjaRedakcja - Tutaj znajdziecie wszystkie teksty redakcyjne, m.in. konkursy, ich rozwiązania, aktualności z życia serwisu czy regulaminy publikacji.

Czytasz artykuł z epoki: . Oznaczyliśmy go kategoriami: Wydawnictwo.
Okupacja

Dodaj swój komentarz:

Dodaj komentarz


Jeśli nie chcesz, nie musisz podawać swojego adresu e-mail, nazwy ani adresu strony www. Możesz komentować całkowicie anonimowo.
Jeśli chcesz zgłosić literówkę lub błąd ortograficzny kliknij TUTAJ.

Nasze wydawnictwo

W mrokach średniowiecza Polską rządziły kobiety. I były piekielnie skuteczne

Ich ambicja pozwoliła zbudować imperium. Ich duma unicestwiła królestwo. Bezkompromisowa opowieść przywracająca godność najważniejszym kobietom w dziejach polskiego średniowiecza. Już dzisiaj kup „Damy ze skazą” z autografem autora!

2 listopada 2016 | Czytaj dalej...

Damy ze skazą. Bez nich nie byłoby Polski

Silne, bezwzględne i żądne władzy. Oto historia kobiet, które nie czekały bezczynnie, co przyniesie los. To właśnie one sprawiły, że początki państwa polskiego wyglądały tak, a nie inaczej. Poznaj „Damy ze skazą”, bohaterki naszej najnowszej książki, którą wydajemy wspólnie ze Znakiem Horyzont.

30 października 2016 | Czytaj dalej...

Epoki

Kategorie

Facebook


Polecamy

Mala zbrodnia - pion

Czy wiesz że...


…już w 1956 roku w Związku Radzieckim zaplanowano załogową misję na Marsa? Kosmonauci mieli spędzić na czerwonej planecie cały rok, a zabrać miał ich tam statek kosmiczny o masie 1600 ton, prawie czterokrotnie cięższy niż Międzynarodowa Stacja Kosmiczna.

warta
w XVIII wieku w Szkocji cmentarzy musiały pilnować straże, by zapobiec wykradaniu zwłok? Złodziejami byli studenci medycyny lub szajki tzw. rezurekcjonistów. Na wsiach mogił pilnowali sami mieszkańcy, siedząc przy ognisku, nierzadko popijając whisky i wesoło się bawiąc.

January_Sucholdovski_A_kircholmi_csata_1858-600x446
…bitwa pod Kircholmem wcale nie była zmarnowanym zwycięstwem? Tak naprawdę starcie to pozwoliło przyjść z odsieczą obleganej przez Szwedów Rydze, czyli drugiemu co do wielkości miastu ówczesnej Rzeczpospolitej.