Historia z mniej (choć nie zawsze) poważnej strony. Ciekawostki, odkrycia, kontrowersje, czyli „jak to naprawdę było” w formie przystępnej dla każdego.

Przyjdź i spróbuj okupacyjnej kuchni w Łodzi

Chcesz się przekonać, jak smakowała okupacja i co dokładnie jadały nasze babcie i prababcie? Jeśli tak, to w sobotę 10 października o 16.00 w Empiku w Manufakturze możesz osobiście spróbować ówczesnych przysmaków.

Po spotkaniach autorskich w Krakowie, Warszawie i we Wrocławiu czas na kolejne. W końcu nietypowe jedzenie, którego w dodatku można spróbować za darmo, zawsze jest dobrym pomysłem! Dlatego zapraszamy Was na spotkanie wokół książki „Okupacja od kuchni” i na małą degustację.

Wojenne menu

Porozmawiaj z nami o tym, co Twoja babcia i prababcia jadły na śniadanie w czasie wojny, gdzie kupowały żywność i jak ją przyrządzały? Dowiedz się, co ludzie byli gotowi zrobić za kawałek słoniny i gdzie przebiegała wówczas granica oddzielająca to co jadalne, od tego, czego zjeść się nie da.

Więcej przepisów na okupacyjne potrawy znajdziecie w najnowszej książce "Ciekawostek historycznych": "Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania" - pierwszej publikacji poświęconej kulinarnej zaradności Polek w czasie okupacji.

Więcej przepisów na okupacyjne potrawy znajdziecie w najnowszej książce „Ciekawostek historycznych”: „Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania” – pierwszej publikacji poświęconej kulinarnej zaradności Polek w czasie okupacji. Kliknij, aby kupić ją ze specjalnym rabatem.

Oprócz posłuchania o kuchni naszych babć i ich zmaganiach z niemiecką okupacją, będziecie mogli także spróbować tego, co wówczas jadano. Przygotujemy dla czytelników małą degustację. Z pewnością nie zabraknie piernika z marchwi, chleba ziemniaczanego i kawy żołędziówki. Autorka chętnie odpowie na wszystkie pytania o przepisy i porady z książki.

Jeśli nadal się wahasz, poczytaj na przykład o Kuchni NAPRAWDĘ oszczędnej (Wojenne porady, które przydadzą się także Tobie!) i o tym, jak wojennym sposobem zastąpić masło a zmienisz zdanie!

„Okupacja od kuchni” to już druga książka wydana przez nasz portal. Jej autorka, Ola Zaprutko-Janicka, jest współzałożycielką „Ciekawostek historycznych”, spod jej pióra wyszło wiele poczytnych artykułów. A teraz napisała pierwszą książkę poświęconą temu, co jedzono w Polsce pod okupacją.

Nasza redaktorka opowie też o tym, jak odkrywała tajemnice wojennej codzienności i zbierała materiały na dotąd zupełnie niezbadany temat. A także – jak wsparli ją w tym zadaniu nasi czytelnicy.

Planujesz przyjść? Zapisz się na wydarzenie na Facebooku! Zachęcamy też do zaopatrzenia się w egzemplarz „Okupacji od kuchni”

Książkę możesz też kupić z naszym rabatem: