Kontrowersje, odkrycia, bohaterowie i łajdacy. Fascynujące opowieści na każdy dzień od najpopularniejszego magazynu o historii w Polsce

Przyjdź i spróbuj okupacyjnych potraw. Spotkania z autorką „Okupacji od kuchni”

mini ccNietypowe jedzenie, którego w dodatku można spróbować za darmo, zawsze jest dobrym pomysłem. Po spotkaniu w Muzeum Powstania, na które przyszło blisko sto pięćdziesiąt osób, chcieliście więcej. Na Waszą prośbę udało nam się zorganizować kilka kolejnych spotkań.

W trzech miastach porozmawiamy z Wami o najnowszej książce „Ciekawostek historycznych”. Oprócz posłuchania o kuchni naszych babć i ich zmaganiach z niemiecką okupacją, będziecie mogli także spróbować tego, co wówczas jadano. Przygotujemy dla Was małą degustację. Będzie można podpytać autorkę o przepisy i porady z książki oraz dowiedzieć się co nieco, o tym, jak to właściwie było z gotowaniem w czasie wojny.

Sprawdź, czy posmakuje Ci kawa z żołędzi!

Choć w czasie okupacji robiło się mąkę z trawy, kawę z żołędzi, marmoladę z buraków, a ziemniak musiał udawać jajko, a jajko i cebula rybę Polki gotowały lepiej niż MasterChef. Ich niesamowita pomysłowość i determinacja także po latach imponują.

Artykuł powstał w oparciu o najnowszą książkę "Ciekawostek historycznych". "Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania" - pierwsza publikacja poświęcona kulinarnej zaradności Polek w czasie okupacji już w sprzedaży! Kliknij, aby kupić ją ze specjalnym rabatem.

Artykuł powstał w oparciu o najnowszą książkę „Ciekawostek historycznych”. „Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania” – pierwsza publikacja poświęcona kulinarnej zaradności Polek w czasie okupacji już w sprzedaży! Kliknij, aby kupić ją ze specjalnym rabatem.

Przygotowywanie posiłków na parze, bez tłuszczu, bez mięsa, z naturalnych składników, oszczędnie… wtedy okrutny przymus – dziś to światowa moda!

Jeśli chcecie się przekonać jak to dokładnie było zapraszamy!

  • 28 września o godzinie 18.30 w Krakowie (Empik w Bonarce); więcej informacji o tym spotkaniu znajdziecie TUTAJ
  • 30 września o godzinie 18 we Wrocławiu (Empik Renoma); więcej informacji o tym spotkaniu znajdziecie TUTAJ
  • 4 października w Krakowie na Najedzeni Fest; więcej informacji o tym spotkaniu znajdziecie TUTAJ
  • 10 października o godzinie 16 w Łodzi o godzinie 16 (Empik Manufaktura); więcej informacji o tym spotkaniu znajdziecie TUTAJ
  • 16 października w Krakowie o godzinie 18 (Dom Kultury „Podgórze”); więcej informacji o tym spotkaniu znajdziecie TUTAJ

Nie zabraknie oczywiście małego poczęstunku. Będziecie mogli spróbować kawy z żołędzi, piernika z marchwi, kartoflanego chleba i smarowidła, którego nasze babcie używały zamiast masła. Wszystkie smakołyki przygotowane przez autorkę.

Książkę możesz kupić z naszym rabatem!

 

 

Komentarze

brak komentarzy

Dodaj komentarz

Jeśli nie chcesz, nie musisz podawać swojego adresu email, nazwy ani adresu strony www. Możesz komentować całkowicie anonimowo.

Jeśli chcesz zgłosić literówkę lub błąd ortograficzny kliknij TUTAJ.