Kontrowersje, odkrycia, bohaterowie i łajdacy. Fascynujące opowieści na każdy dzień od najpopularniejszego magazynu o historii w Polsce

Bez Was nie byłoby „Okupacji od kuchni”. Kilka bardzo szczerych słów od autorki książki

Od lat w komentarzach pod artykułami „Ciekawostek historycznych” dzielicie się swoimi rodzinnymi historiami. Jedne były wzruszające, inne zabawne, a wszystkie z całą pewnością warte uwagi. Przygotowując naszą najnowszą książkę postanowiliśmy z tego skorzystać. I ponownie zaskoczyliście nas swoją aktywnością!

Zaczynając pracę nad „Okupacją od kuchni” wiedziałam, że jej ważnym elementem muszą być Wasze historie. Z pomocą naszej strony i profilu facebookowego poprosiłam czytelników, by przeszukali domowe archiwa i podpytali rodzinę o okupacyjne opowieści. Ciekawiło mnie, czy Wasze babcie jeździły na szmugiel, czym zastępowały brakujące artykuły i co podawały swojej rodzinie na obiad.

Dostałam wiele wiadomości zawierających najróżniejsze historie i fascynujące detale. Serdecznie za nie dziękuję. Nie mogłam wykorzystać wszystkich, jednak każda stanowiła dla mnie cenny materiał, pomagający poznać i zrozumieć wojenną rzeczywistość.

Artykuł powstał w oparciu o najnowszą książkę "Ciekawostek historycznych". "Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania" - pierwsza publikacja poświęcona kulinarnej zaradności Polek w czasie okupacji już w sprzedaży! Kliknij, aby kupić ją ze specjalnym rabatem.

Artykuł powstał w oparciu o najnowszą książkę „Ciekawostek historycznych”. „Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania” – pierwsza publikacja poświęcona kulinarnej zaradności Polek w czasie okupacji już w sprzedaży! Kliknij, aby kupić ją ze specjalnym rabatem.

Dla tych, których informacje wykorzystałam pisząc, „Ciekawostki historyczne” przygotowały nagrody – dwie pierwsze książki naszego wydawnictwa „Epokę hipokryzji” i „Okupację od kuchni”. Wyszczególnione poniżej osoby bardzo proszę o kontakt mailowy ( zaprutko@ciekawostkihistoryczne.pl) i wysłanie adresu, na który chciałyby otrzymać książki:

  • Angelika Januszewska,
  • Izabella Kiriczok,
  • Julia Koszewska,
  • Martyna Kudak,
  • Marta Annie Kurzyniec,
  • Maciej Faltus,
  • Janusz Kowalczykowi
  • Bartłomiej Zdoliński.

Zapraszam też do dalszego dzielenia się prywatnymi opowieściami! Trwa właśnie nasz konkurs i to nie tylko na temat wojennej kuchni. Z kolei wybrane z Waszych rodzinnych przepisów postaram się zrealizować w ramach rubryki „Historyczna Pani domu”.

Kilka słów o książce:

Głód towarzyszył niemal każdemu Polakowi w czasie II wojny światowej. Kojarzony z bezsilnością i rezygnacją, w kobietach (i nie tylko) uruchamiał jednak nieznane pokłady kreatywności. Gdy żołnierze walczyli na frontach, Polki walczyły z pustymi brzuchami, gotując praktycznie z wszystkiego i przełamując wszelkie żywieniowe opory.

Aleksandra Zaprutko-Janicka otwiera przed czytelnikiem domowe kuchnie, zaplecza restauracji, zatęchłe piwnice, targowiska i kryjówki szmuglerów z czasów II wojny światowej. To opowieść o czasach, w których prosięta chowano pod pierzyną, a warzywa hodowano w podwórkach kamienic. To także najprawdziwsza książka kucharska: pełna przepisów i porad z czasu wojny – sprawdź sam, jak dziś smakują okupacyjne rarytasy!

Ta książka bez Was by nie powstała:

Komentarze (1)

Dodaj komentarz

Jeśli nie chcesz, nie musisz podawać swojego adresu email, nazwy ani adresu strony www. Możesz komentować całkowicie anonimowo.

Jeśli chcesz zgłosić literówkę lub błąd ortograficzny kliknij TUTAJ.