Historia z mniej (choć nie zawsze) poważnej strony. Ciekawostki, odkrycia, kontrowersje, czyli „jak to naprawdę było” w formie przystępnej dla każdego.

Bez Was nie byłoby „Okupacji od kuchni”. Kilka bardzo szczerych słów od autorki książki

Od lat w komentarzach pod artykułami „Ciekawostek historycznych” dzielicie się swoimi rodzinnymi historiami. Jedne były wzruszające, inne zabawne, a wszystkie z całą pewnością warte uwagi. Przygotowując naszą najnowszą książkę postanowiliśmy z tego skorzystać. I ponownie zaskoczyliście nas swoją aktywnością!

Zaczynając pracę nad „Okupacją od kuchni” wiedziałam, że jej ważnym elementem muszą być Wasze historie. Z pomocą naszej strony i profilu facebookowego poprosiłam czytelników, by przeszukali domowe archiwa i podpytali rodzinę o okupacyjne opowieści. Ciekawiło mnie, czy Wasze babcie jeździły na szmugiel, czym zastępowały brakujące artykuły i co podawały swojej rodzinie na obiad.

Dostałam wiele wiadomości zawierających najróżniejsze historie i fascynujące detale. Serdecznie za nie dziękuję. Nie mogłam wykorzystać wszystkich, jednak każda stanowiła dla mnie cenny materiał, pomagający poznać i zrozumieć wojenną rzeczywistość.

Artykuł powstał w oparciu o najnowszą książkę "Ciekawostek historycznych". "Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania" - pierwsza publikacja poświęcona kulinarnej zaradności Polek w czasie okupacji już w sprzedaży! Kliknij, aby kupić ją ze specjalnym rabatem.

Artykuł powstał w oparciu o najnowszą książkę „Ciekawostek historycznych”. „Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania” – pierwsza publikacja poświęcona kulinarnej zaradności Polek w czasie okupacji już w sprzedaży! Kliknij, aby kupić ją ze specjalnym rabatem.

Dla tych, których informacje wykorzystałam pisząc, „Ciekawostki historyczne” przygotowały nagrody – dwie pierwsze książki naszego wydawnictwa „Epokę hipokryzji” i „Okupację od kuchni”. Wyszczególnione poniżej osoby bardzo proszę o kontakt mailowy ( zaprutko@ciekawostkihistoryczne.pl) i wysłanie adresu, na który chciałyby otrzymać książki:

  • Angelika Januszewska,
  • Izabella Kiriczok,
  • Julia Koszewska,
  • Martyna Kudak,
  • Marta Annie Kurzyniec,
  • Maciej Faltus,
  • Janusz Kowalczykowi
  • Bartłomiej Zdoliński.

Zapraszam też do dalszego dzielenia się prywatnymi opowieściami! Trwa właśnie nasz konkurs i to nie tylko na temat wojennej kuchni. Z kolei wybrane z Waszych rodzinnych przepisów postaram się zrealizować w ramach rubryki „Historyczna Pani domu”.

Kilka słów o książce:

Głód towarzyszył niemal każdemu Polakowi w czasie II wojny światowej. Kojarzony z bezsilnością i rezygnacją, w kobietach (i nie tylko) uruchamiał jednak nieznane pokłady kreatywności. Gdy żołnierze walczyli na frontach, Polki walczyły z pustymi brzuchami, gotując praktycznie z wszystkiego i przełamując wszelkie żywieniowe opory.

Aleksandra Zaprutko-Janicka otwiera przed czytelnikiem domowe kuchnie, zaplecza restauracji, zatęchłe piwnice, targowiska i kryjówki szmuglerów z czasów II wojny światowej. To opowieść o czasach, w których prosięta chowano pod pierzyną, a warzywa hodowano w podwórkach kamienic. To także najprawdziwsza książka kucharska: pełna przepisów i porad z czasu wojny – sprawdź sam, jak dziś smakują okupacyjne rarytasy!

Ta książka bez Was by nie powstała:

Komentarze

Dodaj komentarz