Damy - empik

Z Twoją pomocą stworzymy jedyną w swoim rodzaju książkę o II wojnie światowej!

Autor: | 25 maja 2015 | 1,590 odsłon

oodk„Ciekawostki Historyczne” idą za ciosem. Dopiero oddaliśmy w Wasze ręce pierwszą książkę wydaną pod marką naszego portalu, a już szykujemy następną. Jesienią przeniesiemy się w czasy drugiej wojny światowej i zajrzymy Polakom w gary. Tym razem jednak nie obędziemy się bez Waszej pomocy.

Najpierw jednak, po raz kolejny chcemy Wam podziękować. Przez naszą stronę kupiliście ponad pół tysiąca egzemplarzy „Epoki hipokryzji”, pomagając wywindować ją na sam szczyt listy bestsellerów w księgarni Znak.com.pl (jeśli jeszcze nie masz swojego egzemplarz książki, możesz kupić ją 30% taniej klikając TUTAJ).

To właśnie Wasze wsparcie pozwala nam działać dalej i pracować nad kolejną pozycją. „Okupacja od kuchni” autorstwa Aleksandry Zaprutko-Janickiej odmaluje okupacyjną rzeczywistość z perspektywy pustego żołądka. W czasach, kiedy ziemniaka jadało się na trzysta sposobów (bo nie było nic innego), a fusy herbaciane były poszukiwanym towarem na czarnym rynku, trzeba było iście polskiej zaradności, by przeżyć.

Kilka słów o naszej kolejnej książce….

Książka "Okupacja od kuchni" autorstwa Aleksandry Zaprutko-Janickiej ukaże się jesienią 2015 roku.Głód towarzyszył niemal każdemu Polakowi w czasie II wojny światowej. Kojarzony z bezsilnością i rezygnacją, w kobietach (i nie tylko) uruchamiał jednak nieznane pokłady kreatywności. Gdy żołnierze walczyli na frontach, Polki walczyły z pustymi brzuchami, gotując praktycznie z wszystkiego i przełamując wszelkie żywieniowe opory.

Aleksandra Zaprutko-Janicka otwiera przed czytelnikiem domowe kuchnie, zaplecza restauracji, zatęchłe piwnice, targowiska i kryjówki szmuglerów z czasów II wojny światowej. To opowieść o czasach, w których prosięta chowano pod pierzyną, a warzywa hodowano w podwórkach kamienic. To także najprawdziwsza książka kucharska: pełna przepisów i porad z czasu wojny – sprawdź sam, jak dziś smakują okupacyjne rarytasy!

Zapytaj Babcię jak to było!

A co to ma wspólnego z czytelnikami „Ciekawostek”? Autorka „Okupacji od kuchni” zebrała setki przepisów z zapomnianych białych kruków, ówczesnych gazet i z wojennych pamiętników. Dzięki odtworzeniu okupacyjnych smaków będzie to książka unikalna. Także Wy możecie wnieść w nią swój wkład. Przeszukajcie domowe archiwa i stare zeszyty z przepisami, zapytajcie dziadków i rodziców o to, co Wasze rodziny jadały w czasie okupacji. Może pradziadek trudnił się szmuglem, a prababcia miała fabryczkę erzac-herbatki? Pomóżcie nam stworzyć coś wyjątkowego.

Swoje rodzinne historie dotyczące żywieniowej codzienności pod okupacją i przede wszystkim przepisy nadsyłajcie na adres: zaprutko@ciekawostkihistoryczne.pl. Możecie też podzielić się nimi w komentarzach poniżej.

Osoby, których historie i przepisy zostaną wykorzystane w książce „Okupacja od kuchni” zostaną przez nas rzecz jasna nagrodzone. Każda z nich otrzyma imienne podziękowanie, wydrukowane w każdym egzemplarzu publikacji, a także egzemplarze obydwu naszych książek: „Epoki hipokryzji” i „Okupacji od kuchni”.

Pamiętajcie! Czas nas goni. Książkę oddajemy do druku już w połowie czerwca. Premierę planujemy natomiast na drugi tydzień września.

Kup pierwszą książkę „Ciekawostek Historycznych” ze specjalnym rabatem:

Powiedz innym co myślisz:

RedakcjaRedakcja - Tutaj znajdziecie wszystkie teksty redakcyjne, m.in. konkursy, ich rozwiązania, aktualności z życia serwisu czy regulaminy publikacji.

Czytasz jeden z artykułów redakcyjnych "Ciekawostek historycznych". Do tej kategorii trafiają między innymi zapowiedzi książek, reklamy i aktualności z życia naszego serwisu (zobacz pozostałe Wiadomości, zapowiedzi i reklamy, Wydawnictwo).
Okupacja
Komentarze do artykułu (1)
  1. Fajny pomysl. Bryty maja latwiej: w czasie II WS pojawialy sie erzazowe ksiazki kucharskie rzadowe, choc lud mial I swoje wlasne pomysly, ktore glosil w lokalnej prasie. A akcja zamieniania parkow I skwerow w ogrodki warzywne sprawila, ze Bryt nigdy nie odzywial sie rownie zdrowo I dobrze, jak wlasnie …na kartki.
    Bardzo jestem ciekawa tych polskich pomyslow. Brawa za inicjatywe.

Dodaj swój komentarz:

Dodaj komentarz


Jeśli nie chcesz, nie musisz podawać swojego adresu e-mail, nazwy ani adresu strony www. Możesz komentować całkowicie anonimowo.
Jeśli chcesz zgłosić literówkę lub błąd ortograficzny kliknij TUTAJ.

Nasze wydawnictwo

W mrokach średniowiecza Polską rządziły kobiety. I były piekielnie skuteczne

rycheza

Ich ambicja pozwoliła zbudować imperium. Ich duma unicestwiła królestwo. Bezkompromisowa opowieść przywracająca godność najważniejszym kobietom w dziejach polskiego średniowiecza. Już dzisiaj kup „Damy ze skazą” z autografem autora!

2 listopada 2016 | Czytaj dalej...

Damy ze skazą. Bez nich nie byłoby Polski

zapowiedz2-miniatura

Silne, bezwzględne i żądne władzy. Oto historia kobiet, które nie czekały bezczynnie, co przyniesie los. To właśnie one sprawiły, że początki państwa polskiego wyglądały tak, a nie inaczej. Poznaj „Damy ze skazą”, bohaterki naszej najnowszej książki, którą wydajemy wspólnie ze Znakiem Horyzont.

30 października 2016 | Czytaj dalej...

Epoki

Kategorie

Facebook


Polecamy

Imperium

Czy wiesz że...

Koniecpolski-pod-Haliczem-600x390
…hetman wielki koronny Stanisław Koniecpolski zmarł z powodu przedawkowania środków na potencję? 52-letni magnat, po ślubie z o połowę młodszą Zofią Opalińską, zażywał w wielkich ilościach konfortatywę, czyli odpowiednik dzisiejszej „viagry”. Po kilku tygodniach takiej kuracji wyzionął ducha.

12788183_1025328684191269_802950172_n
…według ostrożnych statystyk podczas i tuż po II wojnie światowej Polki urodziły niemieckim żołnierzom około 20 000 dzieci? Taka liczba pojawia się w raportach „The War and Children Identity Project” i jest zbliżona do skali zjawiska we Francji i w Belgii.

cyceron1 (1)
…w trosce o biel swoich zębów starożytni Rzymianie płukali usta ludzkim moczem? Zauważyli, że zawarte w urynie związki amoniaku mają działanie wybielające. By stłumić przykry zapach, specyficzną płukankę mieszano z innymi substancjami, dodając do niej węgiel i korę.